Skupštinski Odbor za ekonomiju nije usvojio Izvještaj Agencije za nadzor osiguranja

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao Izvještaj o radu Agencije za nadzor osiguranja za prošlu godinu.

Predsjednik Savjeta Agencije, Branko Vujović kazao je da je ukupan prihod u prošloj godini iznosio 697,1 hiljadu eura i bio je niži dva odsto od onog u 2012. godine, prenosi CDM.

Rashodi su bili na nivou 650 hiljada eura, što je 3,8 odsto niže nego 2012. godine.

“Troškovi konsultantskih usluga znatno su smanjeni, a povećani troškovi neto zarada jer smo na kraju 2012. imali 16 zaposlenih, a na kraju prošle 21 zaposlenog čime smo popunili sva radna mjesta”, precizirao je Vujović.

Ostvaren je, kako je rekao, pozitivan rezultat od 46,5 hiljada eura i to prenijeto na račun glavnog trezora Ministarstva finansija.

Agencija je, kako je dodao, izrekla određeni broj mjera nadzora kontrole koji se odnose na izrečene mjere za otklanjanje nezakonitosti i prvi put mjeru zabrane djelatnosti aktuara jednog društva za životno osiguranje na godinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“U prošloj godini je bilo 19 prigovora na rad društva za osiguranje, Agencija je utvrdila da je sedam prigovora osnovano, dva prigovora upućena na vještačenje, šest stranaka upućeno na sud radi ponovnog utvrđivanja činjeničnog stanja, a kod ostalih prigovora utvrđena neosnovanost odnosno nenadležnost”, precizirao je Vujović.

Što se tiče realizacije skupštinskih zaključaka, između ostalih, ispunjeni su oni koji se tiču kupovine poslovnog prostora i jačanja kadrovskih kapaciteta.

Aleksandar Damjanović, koji je i predsjednik Odbora za ekonomiju, rekao je da je dobro što su neka društva kažnjena novčano zbog nepoštovanja zakona.

“Takođe je dobro što je došlo do pune sistematizacije, a postoji prostora za racionalno poslovanje”, rekao je Damjanović.

Adrović iz DPS-a ocijenio je da je izvještaj Agencije sveobuhvatan i korektno urađen, što pokazuje da je Agencija radila na kvalitetan način.

“Izvještaj je pokazao manje ostvarene prihode ali su i rashodi smanjeni za više od 20 hiljada eura. Agencija je ispoštovala sve preporuke, što treba i pohvaliti”, smatra Adrović.

Vujović je naveo da podaci za pet mjeseci ove godine pokazuju pad premija oko šest odsto, gdje društva imaju problema u poslovanju.

“Društva su u prošloj godini u većini poslovala sa dobitkom, pa možemo govoriti o stabilnom stanju na tržištu osiguranja”, rekao je Vujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *