Austrija definitivno gradi Južni tok

Dodajte komentar

Između Rusije i Austrije je potpisan ugovor o izgradnji austrijskog dijela gasovoda Južni tok, prema kom će radovi početi 2015, a prve isporuke gasa se očekuju već 2017. godine.

Sporazum su potpisali generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Roiss i šef Gazproma Alexey Miller, prenosi Russia Today.

Taj dokument reguliše niz pitanja u vezi sa radom zajedničke kompanije, određuje njenu organizaciju, strukturu upravljanja, prava i obaveze učesnika, kao i principe finansiranja i raspodjele dobiti.

Na sastanku u Beču dogovoreno je da će novoosnovana kompanija biti 50 odsto u vlasništvu Gazproma, najvećeg ruskog proizvođača gasa i 50 odsto u vlasništvu austrijske OMV Grupe, najveće kompanije za naftu i gas u zemlji.

Početak gradnje austrijskog kraka očekuje se 2015, prve isporuk se očekuju već 2017. godine, a pun kapacitet trebalo bi da bude postignut u januaru 2018, dok se u OMV nadaju da bi prve isporuke kroz Južni tok mogle da stignu već u 2016. godini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ideja o izgradnji kraka Južnog toka na teritoriji Austrije razmatrana je u početnoj fazi razrade projekta, ali je bila odložena djelimično zbog zahtjeva Evropske komisije prema projektu.

Kasnije se Gazprom vratio na tu ideju. U aprilu su Miller i Roiss potpisali memorandum o realizaciji projekta u Austriji.

Sporazum je potpisan uoči posjete predsednika Rusije Vladimira Putina, koji će posle podne doputovati u radnu posjetu Beču, što je naišlo na kritiku iz redova EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *