Slovenija: NLB tvrdi da prodaja dionica Mercatora spada u obveze prema Evropskoj komisiji

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka reagovala je na poziv slovenačke vlade da razmotri “šire aspekte” odluke da proda svoje dionice Mercatora koncernu Agrokor, koji se poklapaju sa sve više izraza protivljenja toj prodaji, upozorivši da je restrukturiranje te banke u koje spada i prodaja “nestrateških” investicija obveza Slovenije prema Evropskoj komisiji.

Kako se navodi u saopštenju NLB-a, najveća slovenačka banka koja je u 100-postotnom vlasništvu države već vodi računa o širim društvenim aspektima prodaje i maksimalnim koristima koje banka od prodaje treba imati, ali je prodaja tzv. nestrateških investicija, u koje spadaju i NLB-ove dionice Mercatora, već prihvaćena politika banke koju su podržale vlada, ali i Evropska komisija.

NLB se povači iz nestrateških investicija u skladu sa svojom strategijom. Vlada se je lani prilikom odobravanja finansijske pomoći za tri najveće banke obvezala da će u potpunosti poštovati obveze koje je tada dala u zamjenu za zeleno svijetlo koje je dokapitalizaciji državnih banaka tada dala Evropska komisija, a vezano na prestrukturiranje NLB-a, navode u banci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

NLB u saopštenju dodaje da te obveze državu i samu banku obvezuju na “bezuslovnu prodaju nestrateških investicija”.

“Svako nepoštovanje tih obveza donijelo bi nepredvidljive posljedice za NLB, ali i za Sloveniju koja je te obveze potpisala”, poručuje NLB.

Prodajni konzorcijum većinskih dioničara Mercatora sklopio je s Agrokorom sporazum o prodaji 53 posto Mercatorovih dionica do 30. juna ove godine, po cijeni 86 eura za dionicu. Zadnjih su nedelja povećani pritisci pojedinih političkih i drugih krugova da se ugovor ne realizira. NLB kao banka u 100-postotnom vlasništvu države ima oko 10 posto Mercatorovih dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *