EU zabranila uvoz robe sa Krima

Dodajte komentar

Savjet Evropske unije odlučio je da zabrani uvoz robe sa Krima u EU, rekao je ruskim novinarima šef diplomatije Litvanije, Linas Linkjavičjus.

Kako je navedeno u saopštenju Saveta EU o Ukrajini, Unija je zabranila uvoz krimske robe od 25. juna. Savjet EU je takođe zabranio evropskim kompanijama da pružaju usluge osiguranja prevoza tereta sa Krima.

“Zauzeli smo principijelan stav da ne bude uvoza proizvoda sa teritorije Krima u EU”, rekao je Linkjavičjus, odgovarajući na pitanje o strategiji nepriznavanja ulaska Krima u sastav Rusije, koje je razmatrano na današnjem sastanku ministara inostranih poslova EU.

“Za tom mjerom slijede odluke i u drugim oblastima, kao što su političke, diplomatske, finansijske i trgovinske”, rekao je litvanski ministar.

Kako je ranije javio Itar tas, savet EU je imao u planu da 23. juna “razmotri strategiju nepriznavanja priključenja Krima Rusiji”. Evropska komisija procjenjuje pravne posljedice odvajanja Krima od Ukrajine i predlaže ekonomska, trgovinska i finansijska ograničenja koja trenutno stupaju na snagu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Odluka o uvođenju ekonomskih sankcija EU Rusiji može da bude donijeta samo na samitu Unije na nivou šefova država i vlada. Sljedeći samit će biti održan 26. i 27. juna.

Kao kompenzaciju Ukrajini, EK predlaže režim najpovlašćenije nacije u spoljnoj trgovini sa Evropskom unijom, stvaranje zone slobodne trgovine (pozitivni efekti ukidanja trgovinskih barijera između Ukrajine i EU se procjenju na 500 miliona eura godišnje) i povezivanje sa ENPI mehanizmom (Program za evropsko susjedstvo i partnerstvo sa sedmogodišnjim budžetom od 12 milijardi eura).

Iznos finansijske pomoći Ukrajini od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u 2014. godini dostići će 1,61 milijardu eura, podsjeća Itar tas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *