Admiral Markets: Cijena zlata i nafte naglo raste, dionice opet ruše rekorde!

Dodajte komentar

Prošlog tjedna došlo je do neočekivanog preokreta u trendu kretanja cijena zlata i srebra. Cijena zlata je u četvrtak u samo nekoliko sati skočila više od 3% a srebra za čak 6%. Uzrok ovog preokreta je vjerojatno zaključak guvernera američke centralne banke da za sada nema opasnosti od inflacije pa će monetarna politika i dalje biti labava. Drugi mogući uzrok je širenje nasilja u Iraku što bi moglo izazvati intervenciju Zapada na što je reagiralo i tržište nafte. Cijena po barelu je nastavila rasti te trenutno iznosi 107 dolara po barelu, što je za 8% više nego prije dva mjeseca.

Na tržištu valuta i dionica nastavljeni su trendovi od prethodnih tjedana. Euro je nastavio slabiti u odnosu na većinu najtrgovanijih valuta pa tako i u odnosu na američki dolar (u trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3581 što je blizu 2% niže nego prije dva mjeseca) dok su britanska funta te australski i novozelandski dolar nastavili jačati u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute.

Američke i zapadnoeuropske dionice nastavile su rasti te ponovno dosegnule rekordne razine. U zadnjih godinu dana američki SP500 indeks porastao je 23% a njemački DAX čak 27,5%.

Osim rekordno visokih dionica, optimizam po pitanju gospodarskog oporavka pokazuju i indeksi volatilnosti na tržištima (popularno zvani „indeksi straha“) koji su na višegodišnjim minimumima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovaj tjedan nije najavljeno mnogo važnih događaja koji bi mogli dovesti do naglih promjena na tržištima pa se očekuje relativno miran tjedan. Od navedenih događaja treba izdvojiti  govor guvernera britanske centralne banke koji će se održati u četvrtak a koji bi mogao utjecati na vrijednost GBP koja i dalje jača u odnosu na većinu valuta. Trenutni tečaj GBP/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,7020 što je 12% iznad razine od prije godinu dana. Popis svih najavljenih događaja moguće je vidjeti na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na nove informacije, kakva kretanja očekivati u idućim mjesecima?

Za razliku od ostalih valuta, zadnjih tjedana euro nije uspio dobiti na vrijednosti u odnosu na američki dolar što može ukazivati na daljnji pad čim dolar počne jačati u odnosu na ostale valute. Jačanje američkog dolara je samo pitanje vremena jer u zadnje vrijeme mnoge centralne banke upozoravaju na preveliku vrijednost svojih valuta a preslabu vrijednost dolara, te ukoliko ne dođe do slabljenja ostalih valuta u odnosu na dolar, lako su moguće intervencije centralnih banaka kojima bi se prisilno slabilo valutu u odnosu na USD. Valute koje su najizgledniji kandidati za intervenciju su australski i novozelandski dolar.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (24.06.) u 18 sati na kojem će biti predstavljena nova i poboljšana verzija MetaTrader 4 platforme koju je Admiral Markets u funkciju stavio prošlog tjedna. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Odgovore na najčešća pitanja o trgovanju valutama i našim uslugama pronađite na ovoj stranici.

Analizu pripremio:

Admiral Markets Team

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *