Većina članica EU zbog krize je mijenjala poreze, ali na niže

Dodajte komentar

U cilju smanjivanja negativnih učinaka globalne ekonomske krize, posebino brzo rastuće nezaposlenosti, većina članica Evropske unije mijenjala je poreski sistem, i to uglavnom u smjeru niže porezne opterećnosti rada, rečeno je na otvaranju međunarodne naučnekonferencije ‘Porezne reforme: iskustva i izgledi’.

Prema podacima koje je iznio Gaetan J. Nicodeme, iz Opšte uprave za oporezivanje i carinsku uniju Evropske komisije, više od polovine članica EU od početka krize povećalo je, recimo, poreze na imovinu, posebno nekretnine, a jedna trećina dizala je i poreze na energente.

Kako je jedna od najtežih stavki ove krize bilo značajno povećanje nezaposlenosti, kao jedno od glavnih pitanja promišljanja evropskih poreskih sistema bilo je u kojoj mjeri oni doprinose većoj nezaposlenosti. Stoga je većina članica posljednjih godina smanjivala davanja vezana uz rad, i to uglavnom kroz niže poreze za osobe s niskim primanjima, starije ili mlađe niskoobrazovane osobe, žene, ili za osobe u određenim niže razvijenim područjima, kazao je Nicodeme na konferenciji, koju su u Zagrebu organizovali Institut za javne finansije te ekonomski fakulteti Zagreba i Rijeke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zbog toga je i Evropska komisija u perspektivama svog ciklusa koordinacije ekonomske politike, odnosno tzv. Evropski semestar za razdoblje do 2020. godine među temeljne ciljeve zacrtala smanjenje poreskog opterećenja rada i stavljanje poreske politike u funkciju podsticanja ekonomskog rasta i razvoja, uz širenje poreske baze, umjesto povećanja poreskih stopa, te veću poreznu disciplinu, istaknuo je Nicodeme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *