Stanovi za funkcionere i do 80 odsto jeftiniji

Dodajte komentar

Državni funkcioneri koji nemaju riješeno stambeno pitanje mogu kupiti stan i do 80 odsto jeftinije od tržišne cijene, navodi se u odluci koju je na sjednici u četvrtak donijela Vlade.

„Funkcionerima se može umanjiti prodajna cijena stana na ime radnog staža u visini od pet odsto za svaku punu godinu“, piše u Odluci o kriterijumima za dodjelu stanova i stambenih kredita po povlašćenim uslovima državnim službenicima u kojoj je precizirano koje povoljnosti mogu dobiti funkcioneri prilikom podizanja kredita za rješavanje stambenog pitanja, pišu Vikend novine.

“Povoljniji uslovi za kupovinu stana su kupovina stana na poček, sa otplatom cijene stana na rate, u trajanju najviše do 20 godina. Zatim tu je umanjenje prodajne cijene stana na ime radnog staža u visini od pet odsto za svaku punu godinu radnog staža i starosti zgrade po stopi od tri do 80 odsto tržišne cijene stana”, navodi se u Vladinom dokumentu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rješavanje stambenih potreba funkcionera vrši se primjenom kriterijuma koji obuhvataju značaj poslova i postojeću stambenu situaciju službenika. U zavisnosti od značaja posla koji obavlja, funkcioner može dobiti koeficijent od 8,19 do 14,84, odnosno do 40 do 90 bodova.

“Veličina stana koji se dodjeljuje funkcioneru određuje se prema broju članova porodičnog domaćinstva, i to: za samca garsonjera ili jednosoban stan; za dva člana porodice jednoiposoban ili dvosoban stan; za tri člana porodice dvoiposoban stan; za četiri člana porodice trosoban ili troiposoban stan, ako su djeca istog pola; za četiri člana porodice troiposoban ili četvorosoban stan ako su djeca različitog pola; za pet ili više članova porodice četvorosoban ili veći stan”, ističe se u Vladinom dokumetu.

Ukoliko dva ili više funkcionera imaju isti broj bodova, prioritet u rješavanju stambene potrebe ima funkcioner čiji je član porodičnog domaćinstva lice sa invaliditetom i službenik koji ima više godina radnog staža.

O rješavanju stambenih potreba funkcionera odlučuje komisija. Članove komisije imenuje Vlada, i to: predsjednika i četiri člana iz reda svojih članova, a po jednog člana na predlog Skupštine i Predsjednika Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *