Loukost kompanije vladaju u Makedoniji

Dodajte komentar

Od ukupno milion putnika koji su prošle godine letjeli sa makedonskih aerodroma, usluge niskotarifnih kompanija koristilo je skoro polovina.

Tačnije njih 440.127, što je porast od 240 odsto u odnosu na 2012. godinu, kada je takozvanim jeftinim letovima bilo prevezeno 150.000 putnika.

Niskotarifne avio-kompanije su preuzele makedonsko nebo, piše skopski “Večer”, citirajući direktora makedonske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Dejana Mojsoskog, koji kaže da su prije samo tri godine niskotarifne kompanije bile istinska nepoznanica za ovdašnje avio-putnike, a sada su, kako cifre pokazuju, preuzele makedonsko avio-tržište.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Sa aerodroma ‘Aleksandar Veliki’ u Skoplju i ‘Apostol Pavle’ u Ohridu, u redovan saobraćaj je uključeno 14 avio-prevoznika, s direktnim linijama do 25 destinacija, i to Beč, Beograd, Zagreb, Istanbul, Ljubljana, Cirih, London, Malme, Geteburg, Ajndhoven, Dortmund, Memingem, Bazel, Venecija, Stokholm, Brisel, Pariz, Keln, Milano, Frankfurt, Rim, Berlin, Brisel, Cirih i Dubai”, navodi Mojsoski.

Kako dodaje, čak 96,7 odsto putnika koristilo je redovan avio-saobraćaj, a samo 3,3 odsto čarter-linije.

Inače, trend povećanja broja putnika iz 2013. nastavlja se nesmanjenim intenzitetom i ove godine u Makedoniji. U prvih pet mjeseci 2014. godine sa dva makedonska aerodroma je poletjelo i na njih sletjelo 18, 6 odsto više putnika, od kojih je 96,8 odsto koristilo usluge aerodroma “Aleksandar Veliki”, a samo 3,2 odsto “Apostola Pavla” u Ohridu.

Prema riiečima Mojsoskog, značajan rast od početka godine, od 22,4 odsto, billeži se i kod kargo prevoza, gdje je od januara do maja na dva aerodroma bio realizovan transport 1.345,49 tona robe

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *