Velikani menadžmenta: Ingvar Kamprad

Šibice, ribu, olovke, Božićne čestitke i druge stvari prodavao je biciklom kao tinejdžer. Počeo je da prodaje namještaj 1947. Prije 50 godina otvorena je prva prodavnica Ikea, a ime prodavnice je kombinacija inicijala njegovog imena i prezimena, njegove porodične farme i obližnjeg sela. Penzionisao se 1986, „viši savjetnik“ kompanije i dalje neumorno radi na svom brendu. Ovog trenutka prodaje 9.500 artikala u 36 zemalja, štampa katalog na 27 jezika. Sva tri sina rade u kompaniji. Štedljivi preduzetnik leti ekonomskom klasom, posjećuje jeftine restorane i oprema svoj dom, uglavnom, IKEA proizvodima.

Ingvar Kamprad je rođen na jugu Švedske 1926. i odrastao je na farmi Elmtarid, u blizini malog sela Agunnarid. U ranoj mladosti shvatio je da može da kupi šibice na veliko u Stokholmu i proda ih po fer cijeni na malo, uz dobar profit. Reinvestirao je tadašnji profit i proširio na ribu, seme, ukrase za jelku, hemijske i obične olovke. U 17. godini, otac mu je dao lijepu nagradu za dobar uspjeh u školi. Šta mislite na šta je potrošio novac? Osnovao je IKEA-u!

Nastanak IKEA-e

Ime IKEA je nastalo od Kampradovih inicijala (IK), plus prva slova Elmtarid i Agunnarid, farme i sela, gdje je odrastao.

On je nastavio da širi svoje poslovanje na raznu robu, uključujući i novčanike, satove, nakit i čarape. Pošto je prerastao da mušterije obilazi pojedinačno, on to pretvara u neku vrstu improvizovanog rada poštom, zapošljava lokalni kombi koji prevozi mlijeko, za svoje isporuke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Fokus na nameštaj

Godine 1947, Kamprad je uveo namejštaj u proizvodnu liniju Ikea-e. Korišćenje lokalnih proizvođača mu je dozvolio da snizi svoje troškove. Namještaj je bio hit i 1951. godine, Kamprad je odlučio da prekine sa svom ostalom linijom proizvoda i fokusira se na namještaj. Godine 1953. otvoren je prvi Ikea salon. Salon namještaja je otvoren zbog pritiska konkurencije. IKEA je bila u ratu zbog cijena sa svojim glavnim konkurentom. Salon je omogućavao ljudima da vide nameštaj, dodirnu ga, osjete ga i da budu sigurni u kvalitet prije kupovine.

Konkurencija dovodi do inovacija

IKEA je sada postala poznata širom svijeta, zbog svog inovativnog i modernog dizajna.
Skoro svi IKEA proizvodi su dizajnirani,tako da mogu biti spakovani u tkz ravno pakovanje, što smanjuje troškove isporuke, mogućnost oštećenja u transportu svodi na minimum, povećava kapacitet inventara prodavnice i olakšava korisnicima da sami nose namejštaj kući, bez potrebne isporuke. Ali glavni razlog za to je bio pritisak konkurencije prema dobavljačima, koji su, u stvari, bojkotovali IKEA-u, što je primoralo Ikea-u da radi sve sama.

Dobar dizajn, dobra funkcionalnost i dobar kvalitet, sa niskim cenama

Kampradova vizija je pokretačka snaga koja stoji iza uspjeha Ikea-e. IKEA zapošljava dizajnere, koji su dobili brojne nagrade proteklih godina.

Kamprad vjeruje da kompanija postoji ne samo da poboljša živote ljudi, već da poboljša i same ljude.

Samoposluživanje u prodavnici i lakoća sklapanja namještaja nisu samo kontrola troškova, već i prilika za osjećaj samozadovoljstva.
Sve u porodici

Kamprad je bio veoma lukav u stvaranju organizacione strukture IKEA-e. IKEA je, zapravo, Holandska kompanija, u potpunosti kontrolisana od strane porodice Kamprad, sa različitim holding kompanijama koje rukovode različitim aspektima Ikea-e, kao što su franšiza, proizvodnja i distribucija.

IKEA čak ima investicionu bankarsku granu. Kamprad se u više navrata suprotstavio pritisku da kompanija bude javna, smatrajući da bi to usporilo procese donošenja odluka, koje su omogućile fenomenalan rast.

Štedljivost i milosrđe

S jedne strane, Kamprad ima reputaciju da je „jeftin“. On ide metroom na posao, a kada vozi, to je stari Volvo.

Glasine kažu da kada boravi u hotelu, ako mu se pije jedan od onih skupih sokova iz minibara, on ga kasnije zamjenjuje istim koji je kupio u obližnjoj prodavnici.

Ipak, Ikea ima dugu tradiciju u pomoći zajednici i filantropiji, svaka prodavnica je ohrabrena da podrži lokalne ciljeve, kao i međunarodno pokroviteljstvo UNICEF-a i drugih.

Kompaniju sada zajednički vode tri Kompradova sina , Peter (44) , Jonas (41) i Matijas (39) , jer njihov otac ne želi da iko ima potpunu kontrolu.

Check Also

Apple oborio nekoliko rekorda, ali prihodi manji nego prije godinu dana

Američki tehnološki gigant Apple objavio je najnovije kvartalne poslovne rezultate. Broj instaliranih uređaja ove kompanije …

Leave a Reply

Your email address will not be published.