Lagard: Evropa da štampa još eura

Oporavak u eurozoni nije dovoljno jak, zaključak je direktorke Međunarodnog monetarnog fonda MMF Kristin Lagard. Ona je poručila da Evropska centralna banka ECB treba da razmotri kupovinu finansijskih aktiva pomoću štampanja novih novčanica, a pod uslovom da inflacija ostane na niskom nivou.

Prema ocjenama MMF-a, oporavak u eurozoni nije snažan a privredna aktivnost je i dalje ispod nivoa prije početka krize. Pojedine zemlje su, kako zaključuje MMF, uspjele da se vrate na ranije nivoe, poput Njemačke i Francuske, iako eurozona, gledano kao cjelina, nije.

MMF smatra da je potreban daleko veći rast kako bi se oborila stopa nezaposlenosti i smanjio dug zemalja članica, a inflaciju je opisuje kao “zabrinjavajuće nisku”, naročito u ključnim zemaljama, budući da su posljednji podaci za maj pokazali da je inflacija u eurozoni bila 0,5 odsto.

“Prisutna je sve veća zabrinutost da će se eurozona suočiti sa deflacijom ili padom cijena, što može nanijeti ozbiljnu ekonomsku štetu”, saopšteno je iz MMF-a.

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.