Evropske berze na najvišim nivoima u šest i po godina

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros blago porasle, dostigavši najviše nivoe u šest i po godina, što se zahvaljuje jučerašnjem rekordnom dosegu američkog S&P 500 indeksa i vijestima o preuzimanjima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 odsto, na 1.396 bodova, najvišem nivou u šest i po godina, nakon što je juče porastao 0,6 odsto.

Frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 odsto, dok je pariški CAC blago pao.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se jučerašnjem novom rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu jer na najvećem svjetskom tržištu vlada optimizam, nakon što je Fed poručio da će kamate dugoročno ostati niske.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među najvećim je dobitnicama jutros akcija farmaceutske kompanije Shire, s rastom cijene za 13 odsto, nakon što je njen američki rival AbbVie potvrdio da je zainteresovan za kupovinu britanske kompanije. No, upravni odbor Shirea odbio je taj prijedlog.

FTSEurofirst indeks 300 na putu je dobitaka 10. nedjelju zaredom, što nije zabilježeno još od avgusta 2012. godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 odsto, na 15.349 bodova. No, u cijeloj ovoj nedjelji skočio je 1,7 odsto

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *