Crna Gora 54. na listi najmirnijih država

Dodajte komentar

Najmirnija država u svijetu je Island, dok se Crna Gora nalazi na 54. mjestu od ukupno 162 zemlje, pokazalo je istraživanje Instituta za ekonomiju i mir IEP. Srbija se nalazi na 52. mjestu na listi, Bosna i Hercegovina na 61. mjestu, Hrvatska na 26. a Slovenija, kao najmirnija zemlja u okruženju, na 14. mjestu liste.

U posljednjih sedam godina ubrzanim tempom nestaje mir u svijetu, a ekonomska cijena globalnih konflikata procijenjena je na 1.350 dolara po osobi, pokazuje istraživanje Instituta za ekonomiju i mir IEP.

Ekonomski troškovi nasilja u svijetu dostigli su 9,8 biliona dolara, odnosno 11,3 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda BDP, ili zajedničkog BDP-a Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, piše Russia Today.

Dešavanja iz proteklih nekoliko godina dovela su do preokreta 60 godina dugog trenda rasta mira u svijetu, nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Indeks kojim IEP mjeri mir u svijetu uključuje procjenu troškova konflikta, nemira, militarizacije i vojne potrošnje, kao i cijenu mira i bezbjednosti.

“Ovo je poziv na buđenje za vlade, razvojne agencije, investitore i širu međunarodnu zajednicu da je podsticanje mira preduslov za ekonomski razvoj” rekao je predsjednik IEP Stiv Kilejli.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Propadanje mira u svijetu ne osjeća se jednako u svim djelovima planete. Dok je u 51 zemlji mir u porastu od 2008, u 111 sve je manje mira. Sirija je “svrgnula” Avganistan sa pozicije najmanje mirne države u svijetu, budući da u njoj krvavi građanski rat besni treću godinu zaredom.

Irak je zauzimao 159. mesto na listi ukupno 162 zemlje prije najnovijih nereda koje su pokrenuli sunitski ekstremisti. Južni Sudan, najmlađa država u svijetu, nalazi se na 160. mjestu, budući da klizi u pravi plemenski rat svega tri godine po nastanku, koji je takođe rezultat dugotrajnog konflikta sa susjednim Sudanom.

IEP predviđa da bi situacija mogla dodatno da se pogorša, budući da u zemljama u kojima je mir pod znakom pitanja živi 500 miliona ljudi.

I pored krize u Ukrajini, Evropa je i dalje najmirnija oblast u svijetu, sa 14 od 20 najmirnijih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *