Kina ima ozbiljne planove u Grčkoj

Dodajte komentar

Grčka je prostrla crveni tepih za kineskog premijera Lija Keqianga, koji će danas posjetiti tu zemlju, koja želi da privuče kineske investicije kao „vjetar u jedra“ oporavku njene posustale ekonomije.

Li stiže u Grčku mjesec dana nakon što je njegov grčki kolega Antonis Samaras bio u Kini, gdje je svoju zemlju promovisao kao atraktivnu ulaznu tačku za kineske investicije u Evropi.

Dolazak kineskog premijera u Grčku pokazatelj je interesovanja Pekinga za ulaganje u grčke projekte, prije svega u najveću luku Pirej. Kineski špediterski gigant Cosco, koji je još 2008. dobio 35-godišnju koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u luci, spominje se kao najobiljniji kandidat za ulaganje u luku.

„Radićemo zajedno sa Grčkom na pretvaranju luke Pirej u najbolju na Mediteranu. Kina želi bližu saradnju i na polju aerodroma, željeznica, mreže puteva i druge infrastrukture“, rekao je Li, pohvalivši ubrzanje privatizacije i infrastrukturnog razvoja u Grčkoj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema programu prodaje državne imovine, koji su zahtijevali međunarodni kreditori u zamjenu za pomoć Grčkoj, Atina će privatizovati više od deset luka, uključujući drugu po veličini, solunsku.

Ranije ove godine, grupacija na čelu sa kineskim kolglomeratom Fosun pobijedila je na konkursu za preuređenje bivšeg atinskog aerodroma Helinicon u stambeni i rekreativni kompleks.

Kina, najveći brodograditelj u svijetu, trenutno ima 192 narudžbe grčkih brodskih kompanija. Sektor pomorske trgovine u Grčkoj donosi sedam posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda te zemlje i zapošljava oko 192.000 ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *