Google ulaže 30 miliona dolara u Bransonov Virgin Galactic

Zadnjih godina komercijalizacija letova u svemir uzela je maha, pa tako osim Bransonovog Virgin Galactica, putnike u svemir mogao bi uskoro povesti i Elon Musk sa svojim projektom SpaceX.

Kako prenosi Zimo.co, dogovor će se odraditi u dvije faze, u prvoj će Google uložiti milione dolara u ovaj zajednički poduhvat kako bi letovi u svemir zaživjeli čim prije, a u drugoj fazi Google će dobiti 1.5% vlasničkog udjela.

Google će takođe iskoristiti ovaj projekt kako bi lansirao stotine satelita u Zemljinu orbitu, projekt kojim se želi omogućiti pristup internetu milijardama ljudi [irom svijeta. Google je nedavno kupio startup Skybox Imaging za 500 miliona dolara, koji su razvili male i jeftine satelite koji su u mogućnosti snimiti fotografije i video snimke u visokoj rezoluciji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Google bi ovaj projekt iskoristio i za unaprjeđenje Google Mapsa te ostale tehnologije.

Poznate zvijezde poput Justina Biebera, Ashtona Kutchera, Katy Perry i sam Richard Branson platili su 200.000 dolara za svoju put u svemir.

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *