Fiskalni deficit Srbije najveći u Evropi

1 komentar

Ovogodišnji fiskalni deficit u Srbiji, koji će premašiti dvije milijarde eura, biće najveći u novijoj ekonomskoj istoriji od završetka hiperinflacije, a to je i najveći fiskalni deficit koji će biti ostvaren u Evropi ove godine.

Kako je izjavio profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić to znači da će i javni dug Srbije ove godine rasti značajno i približiće se na 70 odsto bruto društvenog proizvoda.

“Ako se ne preduzmu značajne mjere štednje i fiskalne konsolidacije, taj deficit će biti visok i u narednim godinama, kao i javni dug i postoji opasnost da Srbija uđe u krizu javnog duga”, ocijenio je on na predstavljanju novog broja časopisa Kvartalni monitor.

Prema njegovim riječima, vlada je u protekle dvije godine najavljivala krupne reforme privrede i mjere fiskalne konsolidacije, ali su one često izostajale.

“Reforme su odlagane a konsolidacija je bila umjerena, pa je pitanje da li će investitori i međunarodne finansijske organizacije vjerovati njenim vladinim planovima”, kazao je Arsić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On smatra da odlaganje fisklane konsolidacije za polovinu ove godine i nije baš neka velika šteta, jer se zaista radi o minimalnoj konsolidaciji.

“Ako bi se primijenilo samo ono što je do sada najavljeno, onda bi neto uštede iznosile samo 0,3 do 0,4 odsto BDP-a, što je izuzetno malo”, kazao je on.

Arsić smatra da bi trebalo obezbijediti znatno ozbiljniji plan fiskalne konsolidacije, koji će obezbijediti da se fiskalni deficit, koji bi ove godine, bez dodatnih mjera, iznosio više od dvije milijarde eura, smanji naredne godine na nivo između 1,5 i dvije milijarde eura.

“To će podrazumijevati krupne mjere štednje u svim segmentima, uključujući javna preduzeća, subvencije privatnim preduzećima i stranim investitorima, ali i uštede koje se odnose na plate i penzije. Važno je da se ukinu sva neproduktivna trošenja, iako nemaju veliki bilansni značaj”, precizirao je on.

Arsić je upozorio da je vlada, prema zakonu, obavezna da početkom sljedeće godine emituje i obveznice po osnovu restitucije, što bi, ako se dogodi, javni dug dodatno povećalo za nekoliko procenata BDP-a.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Profesor Arsic uporno prica o ustedama koje u najboljem slucaju i da se ostvare mogu doneti samo deseti deo sredstava koja bi mogla da se naplate u sivoj ekonomiji. Procena je da Srbija godisnje gubi preko 3 milijarde evra budzetskih prihoda zbog unistivaca ekonomije: 700 hilljada radnika radi na crno bez ikakve prijave pri cemu se gubi 1,5 mlrd.evra poreza i doprinosa, preko deset milijardi evra je neregistrovan obrt robe i usluga pri cemu je samo jedna mlrd.evra utaja PDV.

    Kako moze drzava u kojoj je naplativost svih poreskih dazbina 40% da se iscupa iz krize?

    JEDINI SPAS SRBIJI JE U SUZBIJANJU SIVE EKONOMIJE sto bi omogucilo da se ne prodaju najbolja drzavna preduzeca: EPS I TELEKOM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *