Žene top menadžeri žive u – Rusiji

Dodajte komentar

Broj žena na visokim rukovodećim položajima u ruskim kompanijama je dvostruko veći nego u američkim. Rusija zauzima prvo mjesto u tom rangiranju, jer su tamo 43 odsto top menadžera – žene, istraživanje “Grant Tornton” internešnal biznis riport.

Slijede baltičke zemlje – Letonija sa 41 odsto, Litvanija sa 39 i Estonija sa 37 odsto žena na visokim rukovodećim položajima. Neposredno iza njih su Jermenija i Gruzija sa 35 odsto.

Istovremeno, pokazatelji broja žena u rukovodstvu kompanija u SAD i Španiji su ispod prosjeka, i iznose 22 odsto.

U drugim zemljama zapadne Evrope situacija je još gora. Tako je u Velikoj Britaniji taj broj 20 odsto, u Njemačkoj i Danskoj 14 odsto, Švajcarskoj 13, a u Holandiji manje od deset odsto žena zauzima visoke položaje u kompanijama.

Štaviše, evropske firme su najmanje sklone tome da dozvole lepšem polu da uđe u sastav rukovodstva, pokazali su rezultati istraživanja. U 71 odsto danskih kompanija uopšte nema žena, dok je u Njemačkoj to slučaj u 67 odsto firmi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među tržištima u razvoju najveći udio žena rukovodilaca ima u Indoneziji – 41 odsto, na Filipinima – 40 i u Kini i na Tajlandu – po 38 odsto.

Van Evrope, među zemljalja gdje su žene krajnje retko top menadžeri su Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati -14 odsto i Japan gde je njihov udio svega devet odsto.

U celom svijetu udio top menadžera ženskog pola je na nivou od 24 odsto. Žene se najčešće nalaze na čelu kadrovskih službi (25 odsto) ili na mjestu glavnog finansijskog direktora (21 odsto). Svega 12 odsto kompanija u svijetu ima ženu glavnog izvršnog direktora ili generalnog direktora.

U najvećem broju slučajeva žene su rukovodioci u obrazovnim i socijalnih sferama, dok su u rudarstvu vrlo rijetko na visokim položajima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *