U hrvatskoj etičnoj banci krediti uz kamatu od dva odsto?

Dodajte komentar

Jeftinije kredite i poslovanje bez naplate naknada za tekuće i žiro račune, kartično poslovanje i transakcije, mogu očekivati građani i preduzetnici od ebanke, prve etične banke u Hrvatskoj, koja bi s radom trebala početi do proljeća iduće godine.

Kredite s kamatama od dva do tri posto, dobijaće preduzetnici, uz individualni pristup i procjenu rizičnosti, koja neće, kao kod klasičnih banaka, biti usmjerena na istoriju  poslovanja, na Bon 1 i 2, već na ublažavanje i smanjivanje rizika uz pomoć i savjete banke. Građani mogu računati da minusa na tekućem neće biti, kao ni nenamjenskih kredita, ali hoće namjenskih: stambenih, automobilskih, za bijelu tehniku, obrazovanje i liječenje.

Osnovna je razlika između etičnih i komercijalnih banaka ta da su etične banke orijentirane na dobrobit zajednice, a ne profit, te se okreću lokalnoj zajednici i ljudima. No, te banke, a njih je 25 u FEBEA-i, nisu neprofitabilne i nijedna nije u gubicima. Profit ne isplaćuju dioničarima, investiraju ga u nove kredite i projekte lokalnih zajednica.

Čak 40 posto bankovnog sektora u Njemačkoj čine male banke i štedionice koje su vezane uz lokalne projekte. Sparkasse u Njemačkoj posluje kao i prije dva vijeka te finansiraju lokalne projekte, lokalnu industriju i desetine hiljada malih kooperanata što i jest motor njemačke ekonomije, piše Slobodna Dalmacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *