Oko 4.000 KAP-ovih malih akcionara ostaju „kratkih rukava“

Dodajte komentar

Manjinski akcionari Kombinata aluminijuma, njih 4.000 koji formalno još imaju oko 26% akcija ove kompanije, ostaće bez njih jer ne mogu očekivati povrat na investiciju ukoliko se iz stečajne mase ne mogu u potpunosti naplatiti ni povjerioci – kaže direktor Montenegroberze Gojko Maksimović odgovarajući na pitanje Pobjede kakva je sudbina akcija malih akcionara nakon što je kompanija otišla u stečaj i prodata biznismenu Veselinu Pejoviću.

U Komisiji za hartije od vrijednosti, kojoj je Pobjeda takođe postavila ovo pitanje, kazali su da će i mali i veliki akcionari u Kombinatu aluminijuma, nakon stečaja, imati istu „sudbinu“.

Potraživanja

Maksimović podsjeća da su potraživanja od Kombinata preko 360 miliona.

– Iz kupoprodajne cijene KAP-a, koja je 28 miliona eura, već je izvjesno da se ne mogu izmiriti ni svi povjerioci, a kamoli vlasnici – ističe Maksimović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On objašnjava da ni akcionari ne mogu očekivati korist ako to ne mogu povjerioci.

– Ukoliko se iz stečajne mase ne mogu u potpunosti naplatiti povjerioci, ni akcionari ne mogu očekivati korist, odnosno povrat na investiciju. Sa druge strane, u slučaju veće prodaje od iznosa priznatih potraživanja akcionari dobijaju sredstva iz likvidacione mase – saopštio je Maksimović.

Procenti

Ruska Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAK i država Crna Gora najveći su akcionari Kombinata i imaju po 29,36 odsto akcija ove fabrike.

Od uvođenja stečaja u Kombinat aluminijuma na berzi, kako kaže Maksimović, nema interesovanja za trgovinu akcijama ove fabrike.

– Sa akcijama Kombinata aluminijuma posljednji put zaključeno je trgovanje u junu prošle godine po cijeni od 0,54 eura po akciji, dok je tržišna kapitalizacija kompanije iznosila oko 5,7 miliona eura. Poređenja radi, maksimalna istorijska cijena akcija Kombinata na berzi je iznosila oko 35 eura po akciji, odnosno tržišna kapitalizacija oko 370 miliona eura – precizirao  je Maksimović.

Poslovi

On objašnjava da je sa akcijama kompanija koje su poput KAP-a u stečaju moguće zaključivati poslove sve dok ne dođe do brisanja kompanije iz Centralnog registra privrednih subjekata i iz sistema Centralne depozitarne agencije.

– Od važnosti je da prilikom donošenja investicionih odluka zainteresovane strane imaju sve dostupne informacije, odnosno u konkretnom slučaju da imaju informaciju da se kompanija nalazi u procesu stečaja. Zakonom je definisano da je kompanija koja se nalazi u stečaju dužna da pored naziva ima oznaku – „U stečaju“ – rekao je Maksimović.

Đikanović: Sudbina i malih i velikih je ista

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović kaže da će i mali i veliki akcionari u Kombinatu aluminijuma imati istu „sudbinu“.

– Zavisno od ishoda postupka koji se vodi, i mali i veliki akcionari, bez razlike u veličini, imaće jednak tretman. Odnosno, ishod koji se utvrdi kroz postupak koji se vodi jednako će se primijeniti na svakog vlasnika akcije – rekao je Đikanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *