NLB izdaje obveznice bez državnih garancija

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) od danas će investitorima u Evropi početi predstavljati svoj plan izdavanja obveznica nominovanih u eurima, a po prvi put bi nastupila bez državnih garancija makar je riječ o najvećoj slovenačkoj banci koja je u 100-postotom vlasništvu države, objavio je u juče slovenački poslovni list “Finance” koji se poziva na izvještaj finansijskog servisa Bloomberg.

Informaciju je za Bloomberg anonimno potvrdila osoba uključena u pripreme izdavanja obveznice, ali ju je NLB službeno odbila komentisati.
Slovenačke banke, uključujući NLB, već su otplatile 29 posto zajmova Evropske centralne banke (ECB), a u prvom kvartalu slijedeće godine moraju da riješe refinansiranje još 2,6 milijardi kredita ECB-u koje su dobile za jačanje likvidnosti, čemu je namijenjena i namjera izdavanja euroobveznica NLB-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prinos na slovenačke državne obveznice s dospijećem 2024. godine u međuvremenu je dostigao istorijski najniži nivo od 2,963 posto, što je povoljno i za izdavanje obveznice NLB-a.

Banka neslužbeno tvrdi da je izdavanje obveznica zavisno o stanju na finansijskom tržištu, a prikupljena sredstva namjerava da iskoristi za opšte finansiranje, diverzifikaciju izvora finansiranja i zamjenu nekih drugih skupljih finansijskih izvora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *