Nema interesovanja za zakup ulcinjske Solane

Dodajte komentar

Za zakup tehničko-tehnološkog kompleksa ulcinjske Solane “Bajo Sekulić” ili za poslovno-tehničku saradnju za organizovanje proizvodnje tokom ovogodišnje i berbe soli u narednoj godini, nema zainteresovanih.

Stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović rekao je da nije stigla nijedna ponuda, a da berbe soli definitivno nema, jer niko nije uzeo u zakup.

Stečajna uprava je krajem maja raspisala oglas za zakup ili poslovno-tehničku saradnju, a ponude su se podgoričkom Privrednom sudu mogle dostavljati 15 dana nakon raspisivanja.

Jovović je dodao i da na tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po početnoj cijeni od 190 miliona EUR, koji je objavljen početkom juna, za sada nema zainteresovanih.

Tender je otvoren do 27. Juna, akako je rekao Jovović veliki je skeptik kada je u pitanju ovakav način prodaje tako vrijedne imovine. Skeptik sam da se na ovaj način može završiti prodaja Solane, bar po ovako viskoj cijeni“, naveo je Jovović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U slučaju neuspjelog tendera, Jovović je objasnio da stečajna uprava može samo da ponavlja oglase uz nešto nižu prodajnu cijenu.

„Da se pojavi bilo ko ozbiljan ko bi ušao u razgovor, onda bi se vjerovatno uključili malo meritorniji organi, od suda moguće i nekih državnih organa i institucija“, zaključio je Jovović.

Do sada je bezuspješno raspisivano devet oglasa za prodaju, a na novom tenderu cijena je pet miliona eura niža nego na prethodnom. Na prodaju je nepokretna i pokretna imovina koju čine zemljište, poslovne zgrade, elektroenergetski i objekti za vodu i gasovod, kanali, sve locirano u Opštini Ulcinj na površini od oko 14,5 miliona kvadrata, kao i tehnološka i kancelarijska oprema, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura. Barović je početkom godine izašao iz Eurofonda i svih kompanija koje su u portfelju fonda, a time i iz Solane. U kompaniju je 2005. godine, zbog duga od 13 hiljada eura uveden programirani stečaj, koji nije dao rezultate, pa je početkom 2011. godine uveden klasični. Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), vlasnik 73,5 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB Zbirnog kastodi računa 3. Fond Trend ima 5,89 odsto akcija ulcinjskog preduzeća, podgorička kompanija Flash posjeduje 5,36 odsto, a Arnad Alivodić jedan odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *