Hrvatska formira državnu megakompaniju od 24 hilljade zaposlenih

Dodajte komentar

Hrvatska je problem angažovanja spoljnih saradnika, takozvani outsourcing, riješila modelom nazvanim spin-off, kojim će se osnovati novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu koje će preuzeti zaposlene javnih i državnih firmi, prenose hrvatski mediji.

Ministar socijalne politike i mladih u Vladi hrvatske Milanka Opačić  istakla je kako su u Vladi, od tri modela koja su od početka razmatrali, izabrali najisplativije rješenje koje je ujedno i, kako je rakla, najmanje stresno za radnike, a ujedno isplativo za državu.

To znači da će oko 24 hiljade zaposlenih koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na pomoćnim poslovima koji nisu osnovna djelatnost (čišćenje, kuvanje, održavanje…) biti prebačeno u novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada tvrdi da niko neće ostati bez posla i da će u novu kompaniju, koja bi se trebala osnovati početkom iduće godine, ući s identičnim ugovorima o radu i pravima koje imaju i danas. Opačić procjenjuje da će se u prvoj fazi ostvariti uštede od oko 280 miliona kuna na godinu (oko 40 miliona eura). U tu novu mega državnu firmu neće ući svih 24 hiljade radnika odjednom nego u fazama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *