Gazprom garantuje snabdijevanje Evrope plinom ako Ukrajina osigura nesmetani tranzit

Dodajte komentar

Gazprom će nastaviti snabdijevati evropske potrošače plinom “u punom opsegu”, saopštila je ruska firma u ponedjeljak i upozorila ukrajinski Naftogaz da mora osigurati da plin prođe kroz tranzitnu Ukrajinu, a Bruxelles obavijestila da bi moglo biti poteškoća s dostavom.

“Plin za evropske potrošače dostavlja se u punom obimu, a od Naftogaza se traži da osigura da on prođe kroz Ukrajinu”, rekao je portparol Gazproma Sergej Kuprijanov novinarima.

Ipak, Gazprom je upozorio Evropsku komisiju na moguće poteškoće s dostavom, ako Naftogaz sebi nelegalno uzme dio plina iz tranzita.

Ukrajini je u 8 sati ujuro po srednjoevropskom vremenu istekao rok za podmirenje plinskog duga, a Gazprom i Naftogaz nisu se noću dogovorili kako riješiti dug i koliko će Kijev plaćati za buduće isporuke.

“Danas, od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu, Gazprom će, prema postojećem ugovoru, snabdijevati ukrajinsku kompaniju samo za plin koji unaprijed plati”, stoji u priopćenju.

Gazprom je takođe kazao da se obratio arbitražnom sudu u Stockholmu zbog ukrajinskog plinskog duga od 4,5 milijardi dolara.

“Gazprom se obratio međunarodnom arbitražnom sudu u Stockholmu tužbom protiv Naftogaza Ukrajina kako bi tražio isplatu duga u visini od 4,5 milijardi dolara”, stoji u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *