EK Sloveniji: Bankarsko restrukturiranje pod hitno

Dodajte komentar

Evropska komisija odbila je molbu slovenačke vlade da joj produži rokove iz preporuka za restrukturiranje bankarskog sektora, piše ljubljanski “Dnevnik”.

Tako ostaje preporuka da Slovenija, prema obvezama koje je početkom juna u svojim potvrdio Brisel, drugu najveću banku u državi, Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), mora privatizovati još ove godine, nadalje mora pripremiti Abanku za privatizaciju u 2015. godini i sprovesti je do avgusta te godine, te objaviti cjelovitu strategiju djelovanja tzv. “loše banke” na koju su prebačeni loši krediti komercijalnih banaka, navodi list u svom poslovnom prilogu.

Restrukturiranje i privatizacija bankarskog sistema bio je uslov pod kojim je Evropska komisija dopustila dokapitalizaciju NKBM-a i Nove Ljubljanske banke (NLB).

O preporukama Evropske komisije članicama EU-a u srijedu će se raspravljati na nivou poslanika u Briselu , a u petak na nivou ministara finansija. Preporuke bi trebali potvrditi šefovi vlada i država na samitu krajem juna, ali se promjene ne očekuju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *