Dopuna od dva eura na ispitivanju

Dodajte komentar

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP ispituje odluke pojedinih telekomunikacionih operatora da povećaju minimalnu dopunu računa sa jednog na dva eura.

„U principu te odluke nijesu u suprotnosti sa propisima, ali sa druge strane korisnik bi trebalo da plati onoliko servisa koliko ima namjeru da potroši, tako da sa stanovšta slobode korisnika da uplaćuje onoliko koliko mu treba, to može da bude problematično“, saopštio je Pobjedi direktor EKIP-a Zoran Sekulić.

On je istakao da će iz tog razloga Agencija narednih dana izaći sa definitivnim stavom.

Prema njegovim riječima, maloprodajne cijene servisa se formiraju slobodno, dok EKIP reguliše veleprodajna tržišta i uvodi konkurenciju.

Sekulić je naveo da su odluke operatora u skladu sa propisima sa stanovišta ekvivalentnosti plaćanja i usluga koje se za takvo plaćanje pružaju.

„Ali je eventualno u suprotnosti sa stanovišta slobode korisnika da bira onaj kvantum servisa koji njemu odgovara. Svaki korisnik u bilo kom servisu ili na bilo kom tržištu kupuje onoliko usluga koliko mu treba.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ako se neko uslovljava da kupi više nego mu treba, onda je to u suprotnosti sa nekim principima tržišnog poslovanja“, zaključio je Sekulić.

Savjetnik Centra za zaštitu potrošača CEZAP Predrag Boljević smatra da je odluka telekomunikacionih operatora zakonita i da je njihovo pravo da odluče kolika će biti minimalna dopuna računa.

„Tu jednostavno zakonodavac niti ima pravo, niti može da se petlja. To je stvar operatora i njegove poslovne politike, jer operator sigurno ima troškove koji se ostvaruju aktiviranjem jednog eura i očigledno je da je shvatio da im se to ne isplati“ kazao je Boljević Pobjedi. Crnogorski Telekom i m:tel su obavijestili svoje prepaid korisnike da će minimalna dopuna računa umjesto dosadašnjeg jednog eura iznositi dva eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *