Rusija prekinula isporuku plina Ukrajini zbog neplaćanja

Dodajte komentar

Rusija i Ukrajina nisu uspele da riješe spor zbog cijene gasa, a jutros je, nakon što je Moskva dala rok Kijevu da plati dug od 1,95 milijardi dolara do 10 časova po lokalnom vremenu, odnosno šest sati po Griniču, Gazprom je Ukrajini ukinuo snabdijevanje gasom. Gazprom će Ukrajinu snabdijeti samo gasom koji je unaprijed plaćen, saopšteno je iz kompanije.

“NIsu platili ništa. Stoga mi nećemo ništa ni isporučiti,” rekao je Segey Kupriyanov, porparol Gazproma, prenosi RT.

Ovo će uticati i na snabdijevanje EU. Rusija osigurava gotovo trećinu evropskih potreba za gasom, a gotovo polovina uvozi se preko Ukrajine. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dug od skoro dvije milijarde, sastoji se iz 1,45 milijardi dolara duga za novembar i decembar prošle godine i 500 miliona dolara avans za april i maj ove godine.

Gazprom je tokom dosadašnjih pregovora pristao da se retroaktivno preračuna ukrajinski dug za april i maj i da im za ostatak duga za april i maj produži rok plaćanja do 26. juna.

Ruska strana je ponudila Ukrajini i gas po cijeni nižoj za 100 dolara za 1.000 kubika, u odnosu na posljednju ugovorenu cijenu i ta ponuda je 385 dolara za 1.000 kubika gasa.

EU uvjerena da je moguć dogovor o gasu

Evropska komisija danas je izrazila uvjerenje da je još moguć dogovor o isporukama ruskog gasa Ukrajini, uprkos neuspješnim pregovorima i prijetnje Rusije da će danas obustaviti isporuku gasa ako Ukrajina ne isplati prvi dio duga.

“Evropska komisija je uvjerena da je još moguće pronaći rješenje koje bi bilo u interesu svih strana”, navodi se u saopštenju Komisije izdatom nakon ultimatuma Moskve.

Rusko-ukrajinski pregovori uz posredovanje EU, čiji je cilj da se spriječi da Rusija obustavi isporuke gasa Ukrajini, prekinuti su kasno sinoć u Kijevu “bez rezultata”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *