Pet najmlađih milijardera na svijetu

Dodajte komentar

Forbesova lista milijardera manje-više izgleda isto svake godine, međutim  Forbesova lista najmlađih milijardera daleko je dinamičnija.  Trenutno ova lista koja ističe svjetske milijardere koji još nisu navršili četrdesetu, ima trideset i jedno mjesto i zajedno su ’vrijedni’ preko sto petnaest milijardi dolara. Čak trinaest mjesta na ovoj listi zauzimaju mladi Amerikanci, a deset  je steklo svoje bogatstvo u oblasti tehnologije.

Ovo je pet najmlađih milijardera svijeta:

Perenna Kei

Titula najmlađeg milijardera je u 2014. pripala Perenni Kei koja je  vlasnik najvećeg udjela (više od 85%) vodeće kineske kompanije za nekretnine Logan Property Holdings koju je naslijedila od oca Ji Haipenga. Ova dvadesetčetvorogodišnjakinja je dilomirani ekonomista sa Londonskog Univerziteta.

Dustin Moskovitz

Neto vrijednost ovog dvadesetdevetogodišnjaka je 3.8 milijardi dolara i veliki dio ovog bogatstva Moskovitz je stekao radeći za društvenu mrežu koja broji najviše korisnika,  Facebook. Moskovitz je bio cimer Marka Zuckerberga na Harvard Univerzitetu i Facebookov treći zaposleni. Nakon što je napustio Facebook u 2008. osnovao je kompaniju za izgrađivanje softvera – Asana, čija popularnost raste iz godine u godinu. Moskovitz je takođe posvećen filantropiji i zajedno sa svojom ženom, Cari Tuna, osnovao je humanitarnu organizaciju Good Ventures, koja na godišnjem nivou donira četiri i po miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Mark Zuckerberg

Samo osam dana stariji od svog prethodnika na ovoj listi, generalni direktor Facebook-a je danas ’vrijedan’ preko dvadeset osam milijardi dolara. Poslije katastrofalnog pada u vrijednosti akcija koji je pretrpio 2012. Facebook se oporavio i u 2014. zabilježio najveći rast u zaradi od 130%, koji je i udvostučo Zuckerbergovu ’vrijednost’.

Anton Kathrein, Jr

Ovaj Njemac je još jedan nasljednik na ovoj listi, on vodi najstariju i najveću kompaniju za proizvodnju antena na svetu, Kathrein-Werke AG koju je 1919. osnovao njegov djed Anton Kathrein, Sr.. Ova kompanija ima blizu sedam hiljada zaposlenih širom svijeta i vrijedi dvije milijarde američkih dolara. Kathrein je otac dvoje djece i ove godine napunio 29 godina.

Drew Houston

Jedan od pionira u oblasti tehnologije ’računarstva u oblaku’ (cloud-based file-sharing), Houston je 2007. osnovao Dropbox zajedno sa Arashom Ferdowsijem. Uz eksponencijalni rast popularnosti ’računarstva u oblaku’, rasla je i vrijednost Dropboxa koji danas iznosi oko 10 milijardi dolara, od kojih je do danas Houston akumulirao nešto preko jedne milijarde. Ovaj tridesetogodišnjak kaže da sav svoj uspjeh duguje timu ljudi koji je upoznao na Massachusetts institutu za tehnologiju, koji ga je, kako kaže, inspirisao da iskoristi svoj potencijal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *