MMF razmišlja o trećem načinu za izlazak iz krize

Međunarodni monetarni fond razmatra promjenu svojih pravila koja bi dovela do produženja rokova dospijeća na dugove država u krizi kao uslov za traženje finansijske pomoći.

U ovom trenutku mogućnosti MMF za pomoć ugroženim ekonomijama ograničene su na izdavanje kompletnog iznosa za spasavanje ili na restrukturiranje državnog duga ukoliko se procijeni da je taj dug održiv. Nova opcija, ukoliko bude prihvaćena, produžiće rokove dospijeća za vrijeme trajanja programa MMF bez promjene glavnice. Ova ideja se razmatra u “okviru učenja na greškama uočenim kod grčkog spasavanja 2010. godine”, prenosi danas Financial Times.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stručnjaci uključeni u razmatranje ove opcije kažu da su “radovi još uvek preliminarni” jer postoje razmimoilaženja u mišljenjima u izvršnom odboru MMF, pa odluka o promjenama neće biti donijeta pre kraja ove godine. Sadašnji kriterijumi podrazumijevaju da državni dug neke zemlje mora da bude održiv na duži rok kako bi MMF izdao veliki zajam za pomoć.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *