G77: Potreban svijet bez siromaštva do 2030.

Dodajte komentar

Učesnici sastanka na vrhu G77 i Kine pozvali su u nedjelju međunarodnu zajednicu da iskorijeni siromaštvo u svijetu do 2030. u završnoj izjavi prihvaćenoj u nedjelju po završetku dvodnevnog sastanka u bolivijskom gradu Santa Cruzu. “Iskorjenjivanje siromaštva najveći je izazov svijetu i neophodan uslov za trajni razvoj”, stoji u deklaraciji.

U tekstu se obećava borba protiv nejednakosti, zaštita životne sredine i suvereniteta zemalja nad njihovim prirodnim izvorima. Kao najveća skupina zemalja unutar Ujedinjenih naroda G77 igra temeljnu ulogu za dostizanje Milenijskih ciljeva zacrtanih do 2015., rekao je ranije glavni sekretar UN-a Ban Ki-Mun koji je predsjedavao radom samita. “Sudbina hiljada siromašnih i stanje planete zavise o uspjehu našeg rada”, rekao je Ban.

Azija, Afrika i Latinska Amerika, koje čine grupu G77 “predstavljaju 77 posto svjetskog stanovništva i 43 posto svjetske ekonomije”, rekao je Morales te insistirao da je potrebno “preuzeti hitne mjere”.

Latinskoamerički predsjednici zauzeli su se za zaštitu životne sredine protiv pretjeranog trošenja prirodnih resursa, za liberalizaciju medija pri čemu je Morales najavio televizijske kanale na jeziku quechua i aymara kojim govore Indijanci u Andama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (90), jedan od rijetkih afričkih šefova država koji je bio na summitu, pozvao je na “ukidanje sankcija protiv njegove zemlje”. Najstariji afrički šef države Mugabe optužen je za izbornu krađu i masovne prevare u svojoj zemlji.

Na samitu nisu bile predsjednica Brazila Dilma Rousseff i Čilea Michelle Bachelet. Čile ima zategnute odnose s Bolivijom zbog spora na moru.
Kinu je predstavljao potpredsjednik stalnog odbora Narodne skupštine Kine Chen Zhu. Zadnjih godina Kina je postala drugi trgovinski partner brojnih zemalja u regiji i prvi partner Brazila u 2009., ispred Sjedinjenih Država. Kina masovno kupuje latinskoameričke sirovine, a u te zemlje izvozi svoje industrijske proizvode.

Prema nedavnom izvještaju Kina je dodijelila više od 100 milijardi dolara u zajmovima latinskoameričkim zemljama između 2005. i 2013.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *