Američka vlada na aukciji prodaje bitcoine

Američka vlada planira na aukciji prodati hiljade komada bitcoina, vrijedne oko 17,4 miliona dolara, prema kursnoj listi na Preev.com.

Ti su bitcoini zaplijenjeni sa Silk Roada, tajne internet mreže koja je služila kao crno tržište na kojem se moglo kupovati drogu i oružje, a koje je zatvoreno pred kraj prošle godine.  FBI je stranicu zatvorio prošlog oktobra i zaplijenio gotovo trideset hjiljada komada bitcoina koji će uskoro biti prodati.

Agenti su uhapsili i kreatora Silk Roada, Rossa Williama Ulbrichta, koji je sajtom upravljao pod pseudonimom Dread Pirate Roberts. Zaplijenili su njegove bitcoine i optužili ga za trgovinu narkoticima, kompjutersko hakovanje i pranje novca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Aukcija bitcoina trebalo bi da bude održana sljedeće nedelje, i to u blokovima od oko tri hiljade komada vrijednih oko 1,8 miliona dolara.  Zainteresovani ponuđači morali bi se prijaviti do ponedjeljka i američkoj saveznoj policiji uplatiti polog od dvadeset hiljada dolara. Učestvovanje u aukciji preko posrednika neće biti dopušteno.

Ova je godina već bila teška za bitcoin, zbog cijelog niza krađa, uključujući i jednu zbog koje je propala berza Mt.Gox, zbog čega je poljuljano povjerenje u sigurnost valute.

Check Also

Apple sljedeće godine predstavlja najskuplji iPhone do sada

Apple istražuje mogućnost lansiranja još skupljeg iPhone ‘Ultra’ telefona, koji bi bio napredniji od modela …

Leave a Reply

Your email address will not be published.