Zavisnost od pametnih telefona – sve češća bolest mladih

Dodajte komentar

Ako shvatite da ste sve rastreseniji zbog svog pametnog telefona, da vam je jako teško od njega se odvojiti ili bez ikakvog posebnog razloga svako malo provjeravate SMS-ove, pozive i društvene mreže tada biste se trebali zapitati je li vam možda potrebna psihološka pomoć.

Sve je veći broj ljudi, posebno mladih, koji su zavisni o svom smartphonu do te mjere da se zgražaju pri pomisli da ostanu bez svog mobilnog telefona na neko vrijeme, pri čemu se kod spomenutog scenarija javlja ozbiljna nelagoda.

Istraživanje koje je sproveo institut Nielsen pokazuje da su tim fenomenom najviše zahvaćeni korisnici pametnih telefona u Singapuru, Južnoj Koreji, Kini i Tajvanu. Najviše tih mobitela po glavi stanovnika posjeduju žitelji Singapura i Hong Konga, dva puta više od Amerikanaca. Čak 87 posto od 5,4 miliona stanovnika Singapura posjeduje pametne telefone, dok je u SAD-u taj broj 65 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]Azijci takođe prednjače i po količini vremena koje provode pretražujući svoj smartphone, a toliko su u tome neumjereni da je sve više mentalno oboljelih među zavisnicama o mobitelu. Stoga se psihijatri u spomenutim zemljama zalažu da se ta zavisnost prepozna kao ozbiljna psihološka bolest.

Posebno su mladi ljudi, pojašnjava ljekar Adrien Wang, skloni razviti ekstremnu zavisnost i navodi slučaj 18-godišnjaka koji se nije ni prao ni brijao, jedva da je jeo te je jako smršavio i izgledao je vrlo oronuo, poput beskućnika.

Ekstremni zavisnici, dodaje Wang, sve češće završavaju na antidepresivima. Zavisnost je toliko uhvatila maha da je u Singapuru pokrenut projekat već u osnovnim školama pod nazivom “kibernetička dobrobit”, kako bi se učenicima i roditeljima ukazalo na opasnost prevelike upotrebe pametnih telefona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *