Osam mitova o bogatašima

Dodajte komentar

Analitička kuća Wealth X Institute objavila je istraživanje čiji rezultati pobijaju najčešće stereotipe o bogatašima, odnosno pojedincima koji imaju prijavljena sredstva iznad 30 miliona dolara. Prema istraživanju, u 2013. ovakvih osoba na planeti je bilo 199.235, odnosno 0,003 odsto svjetske populacije. Međutim, zajedno oni raspolažu imovinom od preko 38% globalnog BDP (koji je iznosio 27,7 biliona dolara prošle godine).

1. Oni su naslijedili sav svoj novac: Uprkos ovom uvriježenom mišljenju, samo 19% bogataša dobilo je svoje bogatstvo u nasljedstvo.

2. Oni su svi investicioni bankari: Svakako su finansije, bankarstvo i investicije ukupno gledano najveća kategorija djelatnosti iz koje dolaze bogati pojedinci, ali ipak samo njih 19% posluje u tim oblastima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

3. Super-bogati imaju obrazovanje sa Ajvi Lige: Ajvi Liga (Ivy League) obuhvata najprestižnijih osam američkih visokoškolskih ustanova. Međutim, samo 3,5% bogataša, odnosno oko njih 7.000 posjeduje diplome sa ovih univerziteta. S druge strane, njih 27.000, odnosno 13,6% uopšte nema završene fakultete.

4. Tehno-preduzetnici su poispadali sa koledža i fakulteta u svojim dvadesetim: Za ovaj stereotip je najzaslužniji Mark Cukerberg, osnivač Fejsbuka. Uprkos popularnom mišljenju, prosječna starost bogataša u tehnološkoj industriji je 54 – i većina njih ima završene fakultete.

5. Bogataši su imuni na svjetske ekonomske cikluse: Opet pogrešno. U periodu 2008-2009. broj pojedinaca sa bogatstvom iznad 30 miliona dolara smanjio se za čak 20% u čitavom svijetu, a ukupni obim njihovog bogatstva bio je smanjen za 22%.

6. Kineski super-bogataši “preplaviće” svijet: Decenije ekonomskog razvoja u Kini dovele su do stvaranja klase “kineskih super-bogataša”, ali njihov broj je prošle godine zapravo opao, a broj milijardera u SAD i dalje je skoro trostruko veći nego u Kini.

7. Bogati ne poklanjaju svoj novac: Prosječni bogataš tokom svog životnog veka donira oko 25 miliona američkih dolara. Koliko se njihovo bogatstvo povećava, tako su i donacije sve veće: Bogataši sa imovinom iznad milijardu dolara u prosjeku doniraju oko 100 miliona dolara za svog životnog vijeka.

8. Super-bogataši imaju jahte i avione: U principu, samo oko 20% ovih pojedinaca zaista može da priušti posjedovanje i stalno održavanje jahti od preko 30 metara ili privatne avione. Iznajmljivanje jahti, doduše, veoma je popularno među ovom populacijom, a što se tiče letova velika većina njih se opredjeljuje za biznis ili prvu klasu na redovnim linijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *