Vladino miješanje u prodaju Mercatora loš signal stranim investitorima

Dodajte komentar

Svojom porukom da je moguće zaustaviti prodaju Mercatora koncernu Agrokor slovenačka vlada dala je loš signal stranim investitorima pa bi i privatizacija sasvim državnih kompanija poput Telekoma i Aerodroma Ljubljana tom logikom mogla postati sporna, tvrdi ljubljansko “Delo”.

“Vlada u odlasku pobrinula se za novo uznemiravanje stranih investitora koji sa Slovenijom ionako nemaju dobra iskustva. Iako je prodaja Mercatora Agrokoru u finišu, a sama vlada priznaje da ni ne postoji alternativni plan, odlučila je, kako se čini, da u tu prodaju interveniše. Počela je predizborna kampanja pa bi Mercator mogao biti prvorazredna tema političkog cirkusa”, navodi u komentaru vodeći slovenački list.

“Delo” navodi da vlada ne bi smjela popuštati sindikatima koji su od nje zatražili reviziju postupka prodaje Mercatora, iako država u toj kompaniji nema potpun vlasnički udio nego manji udio dionica u njemu imaju dvije državne banke – Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM).
“Možda Agrokor nije idealni kupac, ali je prodajni proces već u finišu. Plan B za njegovu prodaju ne postoji, pa je vladin postupak utoliko neodgovorniji”, navodi “Delo”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Pokušajem miješanja u prodajni proces vlada je pogazila sva pravila dobrog korporativnog upravljanja koja izričito brane intervenciju politike u poslovne odluke ekonomskih kompanija, pa i onih u državnom vlasništvu”, navodi list.

“To bi moglo uticati na privatizacione postupke koji su u toku, a vodi ih Slovenački državni holding (SDH). Investitori s kupovinom preduzeća u Sloveniji nemaju dobra iskustva. Igre oko Mercatora mogle bi biti znak da može doći do iznenađenja motivisanog tzv. nacionalnim interesom i u privatizaciji Telekoma Slovenije, Aerodroma Ljubljana i drugih preduzeća koja su stavljena na listu za prodaju. A to je zapravo idealan način da otjeramo i one ulagače koji su još uopšte spremni poslovati sa Slovenijom”, navodi vodeći slovenski list.

Slovenska vlada u četvrtak je dala zadatak državnom fondu SDH da ispita “rizike” u preuzimanju Mercatora od strane Agrokora te da je o tome izvijesti idućeg četvrtka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *