Wall Street: Cijene pale, Svjetska banka smanjila procjene rasta

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale s rekordnih nivoa jer je ulagače zabrinulo smanjenje procjena Svjetske banke o rastu globalne ekonomije u ovoj godini.

Dow Jones skliznuo je 102 boda, ili 0,60 odsto, na 16.843 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,35 odsto, na 1.943 boda, a Nasdaq indeks 0,14 odsto, na 4.331 bod.

Dow Jones juče je pao nakon što je četiri dana zaredom dosezao rekordne nivoe, dok je S&P indeks skliznuo drugi dan zaredom, i to po najvećoj dnevnoj stopi od 20. maja.

Ulagače je zabrinula Svjetska banka smanjivši procjene rasta globalne ekonomije u ovoj godini s 3,2 na 2,8 odsto, zbog oštre zime u SAD-u i uticaja ukrajinske krize.

Analitičari kažu da to inače ne bi znatnije uticalo na tržište da se cijene akcija već danima ne kreću na najvišim nivoima u istoriji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Vrlo je mirno na tržištu. Jedina je značajnija vijest blago smanjenje procjena Svjetske banke. Mislim da je to nekim ulagačima poslužilo samo kao izlika za povlačenje dijela novca s tržišta“, kaže Dan Veru, direktor u fondu Palisade Capital Management.

Podršku tržištu već duže vrijeme pruža labava monetarna politika najvećih centralnih banaka u svijetu, no rast ekonomije nije baš uvjerljiv, a ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Upkos tome, cijene se akcija kreću na rekordnim nivoima, pa se postavlja pitanje ima li još prostora za njihov rast ili slijedi korekcija na niže.

Na oprez ulagača ukazuje rast VIX ‘indeksa straha’ Čikaške berze opcija za 5,6 odsto, na 11,60 bodova. Ipak, i dalje se kreće znatno ispod istorijskog prosjeka od 20 bodova, što pokazuje da ulagači ne osiguravaju značajnije svoje portfelje od mogućeg pada cijena akcija.

Na suzdržanost ulagača ukazuje i mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile samo 5,2 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,50 odsto, na 6.838 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 odsto, na 9.949 bodova, a pariški CAC 0,87 odsto, na 4.555 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *