Uskoro novi tender za HE na Morači?

Dodajte komentar

Vlada razmišlja o raspisivanju novog tendera za izgradnju hidroelektrane na Morači, ali čeka povoljan trenutak i pravog investitora saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

“U stalnoj smo komunikaciji sa investitorima, ima interesovanja za taj projekat i nakon što razmotrimo sve potrebne opcije, razmišljaćemo u pravcu raspisivanja novog tenedera”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Oni tvrde da je ovaj projekat od velikog značaja za koji Vlada u budućnosti planira da nađe investitora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“U skladu sa tim, Vlada je otvorena za saradnju sa svim investitorima koji pokažu interesovanje za projekat izgradnje HE Morača”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije u februaru 2010. godine objavilo je javni oglas za davanje koncesije za hidroelektrane na Morači.

S obzirom na to da u roku za dostavljanje ponuda (do 30. septembra 2011. godine) nijedan kvalifikovani ponuđač nije dostavio ponudu, Vlada je 10. novembra 2011. proglasila tenderski postupak neuspelim.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su obavili razgovo re sa više potencijalnih investitora iz Italije, Turske, Azerbejdžana i Kine u vezi sa dostavljanjem njihove ponude za izgradnju HE na Morači, ali ni od jednog od njih nakon toga nije dobijena ponuda.

Prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji, sistem hidroelektrana na Morači obuhvata četiri elektrane: HE Andrijevo, HE Raslovići, HE Milunovići i HE Zlatica, ukupne instalirane snage 238 MW i procijenjene prosječne godišnje proizvodnje 694 GWh.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *