London postao poreski raj

Dodajte komentar

Pretprošle godine Starbucks je priznao da u Velikoj Britaniji nije platio porez na zaradu od 485 miliona eura iz trogodišnjeg perioda. Nakon žestokih kritika u javnosti, pristao je platiti 25 miliona eura poreza. Međutim, ovaj trend na Ostrvu nije zaustavljen. London je postao legalna baza za izbjegavanje plaćanja poreza jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Rowan Companies teška je četiri milijarde dolara i zapošljava više od tri i po hiljade radnika. No, gotovo nitko od njih ne radi u Britaniji. Kancelarija u Londonu otvorena je kako bi kompanija izbjegla plaćanje visokog poreza u Sjedinjenim Državama i u tome je i uspjela. Prošle godine umjesto 34, platila je porez od 3,3 posto.

“Američka kompanija može, pa čak i nominalno, otvoriti kancelariju u Londonu i onda profit slati u poreske rajeve. Vratiti ga ponovno u London i platiti dioničare, a ne platiti porez kakav bi platila u SAD-u, ili u zemlji poput Njemačke”, kazao je analitičar Tom Bergin.

Rowan i još šest velikih američkih kompanija preselile su se u London prošle godine. To su pokušali i farmaceutski giganti Pfizer i Omnicom, ali su njihovi planovi propali. Razlog za preseljenje je zakon prema kojem Velika Britanija ne oporezuje profit ostvaren izvan njenih granica, za razliku od SAD-a.

Ministar finansija George Osborne oduševljen je takvim interesom multinacionalnih kompanija jer, kako kaže, to će podstaknuti otvaranje radnih mjesta i rast proračunskih prihoda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ako vam je top menadžment u Londonu, onda je to potez koji vas može uvjeriti da će zaposliti i drugo osoblje, da će imati visoke plate i da će novac trošiti tu. Onda se i nadate da će uvidjeti prednosti poslovanja u Britaniji, ali ako oni nisu tu, onda ništa”, kaže savjetnik za poreska pitanja Kevin Phillips iz računovodstvene i konsultantske kuće Baker Tilly.

Velika Britanija negira da je poreski raj i insistira da je korporativni porez od 20 posto više nego pravedan. No, to će se, možda, promijeniti.

“Ako kompanije nastave smanjivati svoje porezne obaveze, izvan i unutar granica zbog ovakvih olakšica, ne otvarajući radna mjesta, vlada će, možda, morati razmisliti o promjeni ovakve politike”, kaže Bergin.

Predsjednik Barack Obama obećao je da će pokušati vratiti, takoreći, dijasporce. No, promjene zakona u SAD-u nisu na vidiku, tako da će kompanije poput Pfizera vjerovatno preko Atlantika nastaviti tražiti prilike za uštede miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *