I posle smrti imaju pravo na odmor

Dodajte komentar

Smrt i porez dugo su bile dvije neminovnosti u životu, ali sada se na spisak može dodati i obavezno korišćenje godišnjeg odmora – za života ili nakon njega.

Radnik u Evropskoj uniji smrću ne gubi pravo na plaćeni odmor, a njegovi naslednici mogu ih smatrati ostavštinom, presuda je Evropskog suda pravde.

Sud je naime, donio presudu koja se odnosi na njemačkog radnika u firmi K + K koji je preminuo 2010. Njegova supruga od kompanije u kojoj je radio zatražila je da joj isplati novčanu protivvrijednost za 140,5 dana plaćenog godišnjeg odmora koje nije iskoristio za života . U pomenutoj firmi bio je zaposlen više od 12 godina, međutim u određenom periodu zbog teže bolesti nije bio u stanju da radi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sud sa sjedištem u Luksemburgu donio je odluku prema kojoj zemlje članice EU ne mogu poništiti pravo na plaćeni godišnji odmor ili kompenzaciju u novcu u slučaju smrti zaposlenog.

“Pravo na plaćeni godišnji odmor izuzetno je važno načelo socijalnog zakona. Smrt radnika ne smije retroaktivno rezultirati potpunim gubitkom prava na plaćeni godišnji odmor”, stoji u saopštenju suda.

U skladu sa zakonom EU radnici imaju pravo na najmanje četiri nedelje plaćenog godišnjeg odmora godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *