Drecun: Da bi uspio “Podgorički model” CBCG mora da podnese najveću žrtvu

Dodajte komentar

Prema posljednjim podacima Centarlne banke oko 276 miliona eura kredita kasni sa vraćanjem do 270 dana, što znači da će toliko kredita ući u zakon koji se priprema, takozvani “Podgorički model“. Takav model će, smatra ekonomski analitičar i direktor First Financial Bank Predrag Drecun, umnogome riješiti taj problem.

“U svakom slučaju može da da rezultate, jer ako su banke u situaciji da neki dužnik kasni, a vidimo da je sve više takvih onda je banci u interesu da taj dužnik bude relaksiran i da vraća neku novu refinansiranu strukturu kredita, ali do takvog refinansiranja može doći samo uz pomoć države tj. Centralne banke zato što se takav kredit onda ne smije smatrati kreditom koji će ići u nižu klasifikacionu grupu, jer bi to onda išlo na teret kapitala banke”, kazao je Drecun radiju Antena M.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On smatra da Centralna banka, ukoliko želi da podgorički model uspije, mora uslovno rečeno podnijeti najveću žrtvu.

“A to je da se rezervacije na takve kredite učine što manjima, kako bi bankama ostalo prostora da kredit koji nije uredan mogu da refinansiraju sa nekom manjom ratom ili na duži rok, ali bez povećavanja rezervacija. Nije lako staviti to na papir, niti normirati tako nešto, ali je ovo ideja od koje treba poći”, zaključio je Drecun.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *