Wall Street: Indeksi stagnirali, obim trgovanja mršav

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer nije bilo vijesti koje bi podstakle njihov dalji rast i jer su ulagači oprezni zbog rekordnih nivoa cijena akcija.

Dow Jones ojačao je 2 boda, ili 0,02 odsto, na 16.945 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 odsto, na 4.338 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,02 odsto, na 1.950 bodova.

Nakon četiri dana neprestanog dosezanja novih rekordnih nivoa, S&P 500 juče je blago pao, pri čemu je na vrijednosti izgubilo šest od 10 sektora tog indeksa. Najviše su, 0,3 odsto, skliznule cijene akcija u uslužnom sektoru.

Osim blagih oscilacija indeksa, na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile samo 5,2 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

„Očigledno je da su ulagači zabrinuti nakon što je S&P indeks postigao tolike rekorde u kratkom periodu, pa vjeruju da je nužna konsolidacija tržišta. Trgovanje je posljednjih dana mirnije nego što je to uobičajeno jer ulagači trenutno nemaju razloga za prodaju akcija, ali ni za kupovinu, s obzirom da se cijene kreću na rekordnim nivou“, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podršku tržištu pruža labava monetarna politika centralnih banaka širom svijeta, od SAD-a do evrozone i Japana. No, rast najvećih svjetskih ekonomija nije baš uvjerljiv, a ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Uprkos tome, cijene akcija već duže vrijeme neprestano dosežu nove rekordne nivoe. Stoga se postavlja pitanje ima li još prostora za njihov rast ili slijedi korekcija na niže.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 odsto, na 6.873 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 odsto, na rekordnih 10.028 bodova, a pariški CAC 0,13 odsto, na 4.595 bodova

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *