Svjetsko prvenstvo u Brazilu i takmičenje u marketingu

Dodajte komentar

FIFA, organizator Svjetskog prvenstva u fudbalu, ove godine će od pomenutog prvenstva zaraditi 1,6 milijardi dolara samo od korporativnih sponzorstava. Za ovaj novac, kompanije sponzori očekuju mogućnost da najširoj publici prezentuju svoje proizvode i usluge, međutim neke od njih (zvanični sponzori) su u boljem položaju. Da bi se izborile sa “velikodušnim” konkurentima kompanije koje su manje novca uložile u oglašavanje na takmičenju u Brazilu pribjegavaju malo kreativnijem advertajzingu.

NIKE, najveći rival Adidasa – zvaničnog sponzora prvenstva u Brazilu – je na primjer morao da smisli novu strategiju pošto će tereni i lopte na prvenstvu biti Adidasovi. Zato je NIKE odlučio da sponzoriše pojedinačne timove (pa i domaćina – Brazil), ali i da u svoju kampanju uključi najveće zvijezde među fudbalerima. Tako će Nike sponzorisati Kristijana Ronalda, Žerarda Pikea, Vejna Runija, Andresa Injestu, Nejmara i Zlatana Ibrahimovića, a Adidas “samo” igrače koji su po popularnosti malo niže kotirani od njih – Lajonela Mesija, Fernanda Toresa i Ikera Kasiljasa.

Slična je situacija i sa tehnološkim kompanijama. Dok je Sony zvanični sponzor prvenstva, rival Apple se dosjetio da pomoću fudbala izreklamira svoju kupovinu Bitsa (Beats Electronics), proizvođača slušalica i servisa za striming muzike. Tako je nastala reklama koja važi za najbolji reklamni spot sa svjetskih prvenstava ikad.

Coca-cola i dalje tvrdi da nije zabrinuta zbog marketinških aktivnosti svog konkurenta Pepsija, koji je ranije ove godine objavio reklamu sa najpoznatijim svjetskim fudbalerima snimljenu u Brazilu, koja nema direktne veze sa ovim prvenstvom ali svima je jasno da aludira na isto.

Masterkard je 2007. godine izgubio pravo na sponzorisanje ovog prvenstva koje sada ima Visa, pa se trenutno bavi marketignom na sličnim dešavanjima – sponzoriše dva najveća evropska fudbalska šampionata kao i britansku Ragbi ligu.

http://www.youtube.com/embed/v_i3Lcjli84&w=470

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *