Merkelova pomjerila ultimatum Rusije za gas Ukrajini

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovorali su u utorak telefonom o ukrajinskom dugu Rusiji za prirodni gas.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, Putin je naglasio da, uprkos svim poteškoćama, ruska strana nastavlja razgovore o problemu gasa na bazi konstruktivnog stava, kako bi postigla dogovor koristan za obje strane, prenosi Itar-Tas.

Istog dana, Gasprom je objavio da je pomjerio krajnji rok Ukrajini da plati za isporuke prirodnog gasa za 16. jun.

“Ruska strana je napravila iskorak za nastavak pregovora, koji su bili veoma intenzivni posljednjih dana”, izjavio je šef Gasproma Aleksej Miler za rusku državnu televiziju iz Brisela.

Nova runda trilateralnih pregovora Evropske unije, Rusije i Ukrajine o problemu nagomilanog ukrajinskog gasnog duga počeće danas, saopštila je Evropska komisija.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak od maja meseca pregovara sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom i svojim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom o namirivanju duga, zbog koga je Rusija zaprijetila obustavljanjem isporuka gasa Ukrajini. Time bi bilo ugroženo i snabdijevanje velikog dijela EU, koji gas prima preko Ukrajine, pa je Etinger preuzeo ulogu posrednika u sporu Rusije i Ukrajine.

Ukrajina je novcem koji je dobila iz EU već namirila jedan dio duga, ali ne pristaje da plati razliku koja je nastala kada je Rusija u aprilu udvostručila cijenu gasa nakon promjene režima u Kijevu.

Prethodna runda trilateralnih pregovora je završena je u ponedjeljak bez konkretnih rezultata, a učesnici pregovora nisu željeli da komentarišu dosadašnji napredak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *