Austrija otpisuje dio dugova Hypo banke s državnim garancijama

Dodajte komentar

Austrija namjerava otpisati 890 miliona eura vrijedan dug Hypo Alpe Adria banke koji nije u prvom isplatnom razredu i za njega jamči matična zemlja Koruška, kako bi ulagači preuzeli dio troškova gašenja zajmodavca, saopštili su izvori iz vlade. Vlada će po njihovim riječima tražiti doprinos i od njemačke regionalne banke BayernLB, bivšeg suvlasnika Hypoa prije nacionalizacije u 2009., koji bi trebao otpisati 800 miliona eura duga.

Jamstvo austrijskih saveznih vlasti od milijardu eura za dug Hypoa koji nije u prvom isplatnom razredu biće ispoštovano, kazali su izvori.

Uključivanje vlasnika obveznica koje nisu u prvom isplatnom razredu u spašavanje posrnulih evropskih banaka, tzv. “bailing-in”, nije novina, no nametanje gubitaka  držaocima obveznica s državnim jamstvom svojevrsni je pionirski potez. Rejting agencije već su iskazale zabrinutost u vezi pouzdanošću državnih potpora za dugove u Austriji, podsjeća Reuters.

Beč želi iskoristiti slučaj Hypoa kako bi otklonio pretpostavke da savezne vlasti implicitno preuzimaju sva jamstva saveznih austrijskih zemalja.

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala usvojiti nacrt zakona o otpisu koji bi mogao stupiti na snagu u avgustu, nakon što ga odobri parlament, a predviđa, između ostalog, i uspostavu “loše banke” u koju bi se izdvojila problematična imovina Hypoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *