Austrija otpisuje dio dugova Hypo banke s državnim garancijama

Austrija namjerava otpisati 890 miliona eura vrijedan dug Hypo Alpe Adria banke koji nije u prvom isplatnom razredu i za njega jamči matična zemlja Koruška, kako bi ulagači preuzeli dio troškova gašenja zajmodavca, saopštili su izvori iz vlade. Vlada će po njihovim riječima tražiti doprinos i od njemačke regionalne banke BayernLB, bivšeg suvlasnika Hypoa prije nacionalizacije u 2009., koji bi trebao otpisati 800 miliona eura duga.

Jamstvo austrijskih saveznih vlasti od milijardu eura za dug Hypoa koji nije u prvom isplatnom razredu biće ispoštovano, kazali su izvori.

Uključivanje vlasnika obveznica koje nisu u prvom isplatnom razredu u spašavanje posrnulih evropskih banaka, tzv. “bailing-in”, nije novina, no nametanje gubitaka  držaocima obveznica s državnim jamstvom svojevrsni je pionirski potez. Rejting agencije već su iskazale zabrinutost u vezi pouzdanošću državnih potpora za dugove u Austriji, podsjeća Reuters.

Beč želi iskoristiti slučaj Hypoa kako bi otklonio pretpostavke da savezne vlasti implicitno preuzimaju sva jamstva saveznih austrijskih zemalja.

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala usvojiti nacrt zakona o otpisu koji bi mogao stupiti na snagu u avgustu, nakon što ga odobri parlament, a predviđa, između ostalog, i uspostavu “loše banke” u koju bi se izdvojila problematična imovina Hypoa.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.