Struja skuplja od avgusta?

Regulatorna agencija za energetiku RAE pokrenula je postupak utvrđivanja korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa energetskih subjekata, na osnovu kojih će se znati koliko će 1. avgusta poskupiti električna energija.

Podsjećamo da je RAE u julu 2012. godine donijela konačne dozvoljene prihode za trogodišnji period Elektroprivredi EPCG, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE), pojedinačno za svaku godinu.

Prema tim prihodima određuje se cijena struje od 1. avgusta 2012. do 31. jula naredne godine.

RAE je pokrenula postupak koji bi trebalo da utvrdi da li postoje uslovi za korekciju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena nastalih u drugoj regulatornoj godini, koja je počela 1. avgusta prošle i traje do kraja jula ove godine, prenosi CDM.

Regulator može, na sopstvenu ili na inicijativu energetskih subjekata, nakon analize njihovih godišnjih prihoda, pokrenuti postupak utvrđivanja korekcija regulatorno dozvoljenih prihoda, koje mogu dovesti do rasta ili do pada prethodno definisanih cijena struje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

RAE je krajem 2011. godine donijela nove metodologije, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine. Tada je saopšteno da će cijene struje rasti zbog približavanja evropskom tržištu.

Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem je prema prvobitnim projekcijama, od 1. avgusta prošle godine trebalo da poraste 6,17 odsto, ali je, nakon obavljenih korekcija, poskupila 2,38 odsto.

Prema prvobitnim procjenama, struja od 1. avgusta ove godine za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem treba da poskupi 5,69 odsto, ali će se nakon obavljenih korekcija utvrditi tačan procenat poskupljenja.

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem je u prvoj regulatornoj godini, koja je trajala od 1. avgusta 2012. do kraja jula prošle, poskupila 5,86 odsto.

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.