Ručak sa Vorenom Bafetom platio dva miliona dolara

Dodajte komentar

U ovogodišnjoj tradicionalnoj humanitarnoj akciji za 2,2 miliona dolara putem eBay prodat je ručak s milijarderom i filantropom Warrenom Buffettom, a dobitnik je Andy Chua iz Singapura, koji je ponudio dvostruko više od prošlogodišnje svote.

Rekordna svota iznosila je 3,5 miliona dolara iz 2012., a dobitnik ima pravo pozvati najviše sedam svojih prijatelja na ručak s Buffettom u njujorškom steakhouseu Smith & Wollenksy.  Naime, svake godine Buffett nudi povlasticu ručka s dobročiniteljem koji ponudi najviše, a uplaćena sredstva odlaze u GLIDE, dobrotvornu organizaciju koja vodi niz programa u korist siromašnih u San Franciscu.

Otkako je sve pokrenuo prije 15 godina, fond je prikupio gotovo 16 miliona dolara za humanitarnu organizaciju. Kako većinom pobjednici ostaju neimenovani, GLIDE nije naveo više pojedinosti o spomenutom dobitniku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

GLIDE ima proračun od približno 18 miliona dolara. Služi svake godine više od 850.000 besplatnih obroka za siromašne, osigurava krov nad glavom beskućnicima i vodi zdravstvenu ustanovu u gradu koji je među američkim rekorderima po društvenim nejednakostima.

Buffett je jedan od najvećih filantropa na svijetu. Pokrenuo je 2010. organizaciju The Giving Pledge kojoj je pristupilo više od 100 milijardera iz cijelog svijeta. Obvezali su se donirati polovinu svoga bogatstva tokom života ili nakon smrti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *