Pejović: KAP preuzimam 1. jula, ostaje 300 radnika

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica KAP Veselin Perišić i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović potpisali su danas ugovor o kupoprodaji podgoričke fabrike. Ugovorom je predviđeno da kupac kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura izmiri u roku od 30 dana.

Pejović je nakon potpisivanja ugovora saopštio da će KAP sa 300 radnika od ukupno 720 koliko ih sada ima, preuzeti 1. jula.

“Počinjemo sa novim programom za novu perspektivu KAP-a”, naglasio je Pejović.

On je novinarima kazao da će “struju naći”, da neće gasiti Elektrolizu, kao i da još uvije čeka ponudu od Elektroprivrede Crne Gore.

“Kupac ima obavezu da u roku od 30 dana uplati kupoprodajnu cijenu, nakon čega će Uprava za nekretnine prenijeti imovinu KAP-a na Uniprom d.o.o.”, pojasnio je Veselin Perišić.

Uniprom, koji je za kupovinu Kombinata aluminijuma ponudio 28 miliona eura, spreman je da narednih pet godina struju plaća 38 eura po megavat satu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema ranijim pisanjima medija, Italijani nijesu zainteresovani za tu ponudu Uniproma. Oni Unipromu nude cijenu električne energije od 45 eura sa prenosom i to samo do kraja godine, dok su od 1. januara spremni da struju Kombinatu aluminijuma isporučuju po tržišnoj cijeni uz popust od 5,5 odsto.

Iz Uniproma je ranije saopšteno da im takva ponuda ne odgovara, ali da ne odustaju od KAP-a, već da pregovaraju o nabavci struje od drugih snabdjevača.

Osim cijene struje, do sada su ispunjeni svi uslovi Uniproma. Glavni grad je u aprilu zemljište Kombinata proglasio biznis zonom na kojoj se neće plaćati komunalne naknade.

Krivokapić: Ugovor prvi korak u rješavanje dalje sudbine fabrike

Potpisivanje ugovora za prodaju Kombinata aluminijuma KAP nikšićkoj kompaniji Uniprom prvi je korak u rješavanje dalje sudbine fabrike i aluminijumske industrije u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

“Drugi korak koji je mnogo važan i koji će odrediti sudbinu KAP-a je cijena struje. Od toga će zavisiti i nivo proizvodnje, tek tada ćemo znati ima li Kombinat aluminijuma budućnost ili ne. Uz svu dobru volju i namjeru budućeg vlasnika ovo su faktori koji će uticati na to da li će biti otvorene fabrike prerade i proizvodnje finalnih proizvoda onako kako svi priželjkujemo”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, novi vlasnik obezbjeđuje pravila i broj zaposlenih.

“A Sindikatu je obaveza da obezbijedi što bolji Socijalni program za sve prekobrojne i zatraži od novog vlasnika da prije ulaska u KAP ponudi svoje uslove zaposlenima. Ne moramo da napominjemo da će Sindikat Aluminijuma biti dosljedan u zaštiti prava i interesa kako onih zaposlenih koji budu prekobrojni tako i onih koji ostaju kod novog vlasnika”, zaključio je Krivokapić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *