Cijene dionica dosegnule nove najviše nivoe u istoriji

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica dosegnule nove najviše nivoe u istoriji, četvrti dan zaredom, što se zahvaljuje najavama preuzimanja kompanija, no porastao je i VIX ′indeks straha′.

Dow Jones ojačao je 18 bodova, ili 0,11 posto, na 16.943 boda, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 1.951 bod, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 4.336 bodova.

S&P 500 indeks dosegao je juče novi rekordni nivo četvrti dan zaredom, a Dow Jones treći. To se ponajviše zahvaljuje novim najavama preuzimanja kompanija.

Farmaceutski div Merck & Co objavio je da za 3,85 milijardi dolara preuzima kompaniju Idenix Pharmaceuticals. Analog Devices kupit će, pak, kompaniju Hittite Microwave za 2 milijarde dolara.

Cijena dionice Idenixa skočila je više od 200 posto, a Hittitea 28 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U fokusu ulagača juče je bila i dionica Applea, nakon stock-splita, čime je jedna dionica podijeljena na sedam. Taj se tehnološki div na takav potez odlučio kako bi njegove dionice bile privlačnije malim ulagačima. Cijena dionice Applea skočila je 1,6 posto, na 93,7 dolara, uz vrlo velik obim trgovanja.

Uprkos nizu najava za preuzimanja, ulagači su na oprezu jer nisu sigurni da su rekordno visoke nivoe cijena dionica održive, s obzirom na ne baš sjajne ekonomske pokazatelje.

Nakon što je u petak pao na najniži nivo od 2007. godine, juče je VIX ′indeks straha′ Čikaške berze opcija porastao gotovo 4 posto, na 11,15 bodova. To pokazuje da ulagači nešto više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Međutim, kako se taj indeks kreće oko polovine svoje prosječne istorijske vrijednosti, analitičari upozoravaju da ulagači možda nisu uračunali sve rizike koji bi mogli narušiti trend rasta cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 5,4 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obim u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

I na evropskim su burzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 6.875 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na rekordnih 10.008 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 4.589 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *