Velikani menadžmenta: Carlos Slim Helú

Dodajte komentar

Godine 1902, Džulian Slim Haddad, otac Karlosa Slima Helua, stigao je u Meksiko iz Libana, potpuno sam, sa svojih 14 godina, bez znanja španskog. Bježao je od jarma Otomanskog carstva, koje je u to vrijeme regrutovalo mladiće u svoju vojsku; majke su zato slale svoje sinove u izbjeglištvo prije nego što napune 15 godina. 


I tako je Don Hulian stigao u Meksiko; bio je mlad, energičan i pun entuzijazma i ideja, a nakon što se iskrcao u Verakruzu, prešao je u Tampiko, Tamaulipas, gde su se četvorica njegove starije braće već naseljavali od 1898. (Hose, Elias, Karlos i Pedro Slim) sa ubjeđenjem da će uspjeti zajedno sa zemljom koja ih je primila. 

Majka Karlosa Slima, Donja Linda Helu, rođena je u Paralu, Čihuahua. Bila je ćerka Hose Helua i Vadiha Ate, libanskih imigranata, koji su stigli u Meksiko krajem XIX vijeka, a nakon putovanja kroz nekoliko gradova Republike Meksiko, odlučio je da se nastani u glavnom gradu. Hose Helu je donio prvu arapsku presu za štampanje u Meksiko i osnovao jedan od prvih časopisa za libansku zajednicu u ovoj zemlji.

Braća Slim su se kasnije preselila u Meksiko Siti i godine 1911. Huan Slim i njegov brat Hose, koji je bio trinaest godina stariji od njega, osnovali su kompaniju La Estrella de Oriente („Zvezda istoka“), tako nazvanu u čast zemlje njihovog porijekla. Partnerstvo je osnovano sa 25,800 pezosa, svaki od njih ulažući 50%. Maja mjeseca 1914, u sred Meksičke revolucije, Don Hulian, koji je tada imao 26 godina, otkupio je 50% udjela svog brata za 30,000 pezosa.

 [widgets_on_pages id=”Baner”]

La Estrella de Oriente je bila važna prodavnica suve robe, koja se nalazila u Calle de Capuchinas (danas Venustiano Karanca); tokom vremena i uz izuzetnu poslovnu etiku i poslovni talenat Don Huliana, samo deset godina nakon osnivanja, 21. januara 1921, firma je trgovala uz promet veći od  100,000 dolara.

Do tog vremena, Don Hulian je stekao i još jedanaest nekretnina u oblasti koja je bila jedna od najkomercijalnijih, najaktivnijih i najznačajnijih u centru Meksiko Sitija, a samim tim i u zemlji. Sadašnja vrijednost prodavnice bi bila danas veća od  7 miliona dolara, a nekretnina bi vrijedjela oko 28 miliona.

Do godine 1922, Don Hulianova neto vrijednost je bila već 1,012,258 pezosa između nekretnina, firmi i raznih deonica. 
Avgusta 1926, Hulian Slim i Linda Helu su se vjenčali u Meksiko Sitiju. Njihova prva ćerka, Nur, rođena je četiri godine kasnije, a Alma dvije godine nakon toga, a slijedili su Hulian, Hose, Karlos i Linda. 

Uz svoju inteligenciju i istrajnost u radu, Don Hulian Slim Haddad bi postao istaknuti biznismen i otac izuzetne porodice, koja je bila u mogućnosti da svojoj djeci usadi i moralne vrednosti i posvećenost i želju za radom.

Karlos Slim Helú

Karlos Slim Helú je rođen 28. januara 1940. godine u Meksiko Sitiju, gdje je od djetinjstva učio da porodične vrijednosti prioritet u životu.

Takođe je svoje prve lekcije iz poslovanja dobio u ranom detinjstvu, jer je Don Hulian svakom od svoje djece dao štednu knjižicu sa njihovim redovnim nedeljnim izdržavanjem, da bi ih naučio da upravljaju svojim prihodima i rashodima. Ovu knjižicu su pregledali sa njim, analizirajući svoje troškove, kupovine i aktivnosti, a slijedeći ovo pravilo Don Hulianova djeca su upravljala svojim finansijama i razvijala sopstveno bogatstvo. Od tog doba, investiranje i štednja su bili dio života mladog Karlosa, postajući njegove prve lekcije iz poslovanja, koje je ubrzo primijenio u praksi otvaranjem svog prvog računa i kupovanjem akcija Banco Nacional de Mexico, kada je imao samo 12 godina.

Sa svojim roditeljima i petoro braće i sestara, Karlos Slim Helu je odrastao u prisnoj porodici punoj ljubavi, koja je vaspitavala dobrim primjerima, ali godine 1953. Don Hulian je iznenada umro, što je duboko pogodilo Slim Helu porodicu; bio je to tužan i neočekivani emotivni udarac, koji je značajnog traga ostavio na dom. Karlos je imao samo 13 godina.

Biografski prikaz

Karlos Slim Helu je studirao građevinu na Nacionalnom nezavisnom univerzitetu Meksika (poznatom po španskom akronimu UNAM) Fakultetu za građevinu, gde je učio i algebru i linearno programiranje dok je studirao, što znači da je u isto vrijeme bio i student i profesor.
Godine 1965, kada je imao samo 25 godina, počeo je da gradi temelje Grupo Carso. Immobiliaria Cars je već osnovana 1966, tri mjeseca prije nego što je oženio Somaju Domit Gemajel, otuda naziv Carso, što predstavlja kombinaciju prva tri slova imena Karlos (Carlos) i prva dva slova imena Somaja (Soumaya).

Od 1980-ih je cijenjeni biznismen u različitim privrednim i komercijalnim poljima. Godine 1982, koja je bila kritično vrijeme u istoriji Meksika, sa dužničkom krizom, nacionalizacijom bankarskog sistema i skoro paralizovanim finansijama države, Karlos Slim i njegova Grupo Carso su odlučili da investiraju mnogo i aktivno. 

Napravili su različite investicije i akvizicije tokom ovog perioda, od kojih se Cigatam pokazao kao prva i najvažnija, zbog priliva novca, obezbjeđujući Grupi dovoljnu likvidnost za kapitalizovanje raspoloživih prilika, time povećavajući svoje akvizicije velikih kompanija, uključujući: Hulera el Centenario, Bimex, Hoteles Calinda (danas OSTAR Grupo Hotelero) i Reynolds Aluminio.

Malo kasnije, kupovina Seguros de Mexico je zatvorena, a Grupo Financiero Inbursa je formirana integracijom Casa de Bolsa Inversora Bursátil, Seguros de México i Fianzas La Guardiana. Do godine 1985, Grupo Carso je stekla kontrolu nad Artes Graficas Unidas, Fábricas de Papel Loreto y Peña Pobre, a takođe i većinski udio u Sanborns i zavisnom licu Dennys. Godine 1986, Minera FRISCO i Empresas Nacobre su kupljeni, kao i njihova zavisna lica, a preuzeta je kontrola i nad Euzkadi kompanijom za gume, liderom na tržištu u to vrijeme, kao i većinski udio u General Tire, nekoliko godina kasnije. 

Godine 1990, grupa je kupila Telmex u partnerstvu sa SBC i France Telecom-om, i počela je nova era preduzetničkog razvoja u globalno strateškom sektoru. Tokom perioda od 16 godina, Telmex je razvio platformu tehnološki svjetske klase, koja je optimizirala procese i ojačala korporativnu kulturu. 

Tokom ovog perioda, Telmex je investirao  27.692 milijarde dolara u meksičku telekomunikacionu infrastrukturu i, u kombinaciji sa poslovanjem u Latinskoj Americi, više od 30 milijardi dolara. 

América Móvil

América Móvil je dobar primjer kreiranja vrijednosti za investitore. Od 1996, bila je pionir i globalni inovator pripejd mobilnog sistema. Godine 1990, Radiomovil Dipsa (danas TELCEL) je imao 35 hiljada klijenata, do septembra 2010. imao je 266,8 miliona klijenata u Latinskoj Americi, 216,7 miliona mobilnih pretplatnika i 28,1 milion fiksnih linija, 12,5 miliona u broadbank i 9,4 miliona pay TV klijenata.

Gospodin Slim nastavlja da bude aktivan u poslu, iako su njegovi glavni napori i posao fokusirani na obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje u Meksiku i Latinskoj Americi, kroz fondacije kojima predsedava i kompanije u oblasti infrastrukture; njegova tri sina, Karlos, Marko Antonio i Patrik Slim Domit su preuzeli vladavinu nad njegovim poslovima.

Gospodin Slim je predavao u javnim i privatnim institucijama, kao i u međunarodnim organizacijama, kao što su Ekonomska komisija za Latinsku Ameriku (Economic Commission for Latin America – ECLA).

Bio je član Upravnog odbora Altria (prethodno kompanija Filip Moris), a takođe i član Odbora za SBC Communications, Inc, odakle se povukao 2004, kako bi više svog vremena posvetio projektu IDEAL, Impulsora para el Desarrollo y el Empleo en America, sa posebnim naglaskom na infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje. 

Takođe je bio i potpredsjednik Meksičke berze i predsjednik meksičkog Udruženja brokerskih firmi. Bio je prvi predsjednik latinoameričkog komiteta upravnog odbora Njujorške berze.

Karlos Slim Helu i njegova supruga Somaja Domit de Slim (pokojna) su imali šestoro djece: Karlos, Marko Antonio, Patrik, Somaja, Vanesa i Džoana.

U vrijeme kada je ing. Slim izabran za člana izvršnog odbora, predsjednik i izvršni direktor RAND korporacija, Džejms A. Tomson je rekao: „Čast je uključiti u izvršni odbor RAND organizacije ovog istaknutog poslovnog i lidera u filantropiji“, i dodao: „Bez sumnje, Karlos Slim Helu će pomoći korporaciji da unaprijedi svojih 60 godina uspjeha, dajući objektivnu analizu i efikasna rešenja za nove izazove sa kojima se privatni i javni sektor suočava svuda u svijetu.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *