Švedska: Počeo eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom

Dodajte komentar

Drugi najveći švedski grad Goeteborg odlučio je od 1. jula testirati šestosatno radno vrijeme za službenike uz zadržavanje kontrolne grupe koja će i dalje raditi osam sati očekujući da će se dokazati kako kraće radno vrijeme prati veća produktivnost.

Ako se očekivanja potvrde, to bi se moglo proširiti na čitavo švedsko društvo, no već sada neki sretni stanovnici toga grada žive taj san o 1332 radna sata godišnje, piše Washington Post.

Cilj goeteborškog projekta je utvrditi je li jedan od najjačih argumenata u prilog kraćeg radnog dana i tačan. Ako se potvrdi da kraće radno vrijeme rezultira boljim mentalnim i fizičkim zdravljem zaposlenika, šestosatni radni dan mogao bi se protegnuti na druge segmente javne uprave, piše list.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

List Economist prošle je godine prenio podatke OECD-a iz kojih proizlazi da produktivniji radnici provedu manje vremena na radnim mjestima i bolje su plaćeni. Prema tim podacima Grci su najviše sati prosjedili na poslu – prosječno više od 2000 sati, dok su Njemci proveli bitno manje – oko 1400 sati. No, njemačka produktivnost u odnosu na grčku bila je 70 posto veća. Iako podaci OECD-a upućuju na korelaciju kraćeg radnog vremena i veće efikasnosti, Economist navodi da to ne vrijedi i za SAD u kojemu duže radno vrijeme prati i veća produktivnost.

Američki portal Huffington Post piše da Nijemci, iako rade 394 sata godišnje kraće od Amerikanaca, svojim radom obezbjeđuju Njemačkoj četvrto mjesto u svijetu po produktivnosti.

Među evropskim zemljama, prema podacima OECD-a, najkraće radno vrijeme imaju Holandija s 1332 sata godišnje i Njemačka s 1384, a najduže Grčka s 2034 sata.

Economist je naveo i da je istraživanje novozelandskog odbora za produktivnost objavljeno 2013. pokazalo kako duže sjedenje na poslu ne znači nužno i bolji rad.

Goeteborški poslanik iz Stranke lijevih Mats Pilhelm kaže kako vjeruje da uz duže radno vrijeme ide i više pauza, što utiče na produktivnost. Svaki put kada prekinete posao, treba vam 10 do 15 minuta da se uhodate natrag, jer morate vidjeti gdje ste stali, kaže on dodajući da fabrika Toyote u Goeteborgu ima obećavajuće rezultate nakon što je prešla na šestosatno radno vrijeme.

CBS News navodi da će plata svim zaposlenicima Goeteborga uključenima u projekt ostati ista.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *