Kako riješiti dug za struju od 136 miliona eura?

Dodajte komentar

Prema posljednjim podacima Elektroprivrede Crne Gore EPCG dug domaćinstava za struju je veći od 136 miliona eura. Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da bi taj problem mogao da se riješi na dva načina.

“Država može preuzeti na sebe plaćanje jednog dijela te obaveze, to bi bilo direktno uplitanje države u smislu plaćanja razlike u cijeni između tržišne i onoga što bi bilo socijalno podnošljivo za građane. Jedan od načina je subvencioniranje potrošnje građana,ali po svim istraživanjima subvencioniranje ne bi trebalo sprovesti ka kompaniji nego neposredno ka potrošaču, dakle ka licima koja uredno servisiraju svoju potrošnju, pa im u tom smislu treba odobravati značajne popuste za potrošnju električne energije“, kazao je Kostić za Radio Antena M.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Drugi dugoročni način je, dodaje on, poboljšati ekonomski i socijalni standard građana.U tom slučaju, vjeruje Kostić, računi za struju ne bi bili problem.

On napominje da poslovanje kompanija od egistencijalnog značaja, kao što je Elektroprivreda, ima posljedice na standard građana, kao da se radi o porezu.

“Ukoliko je takva kompanija neefiksna onda se kroz povećanje cijena i prelivanje troškova vrši isti efekat, pritisak na standard građana kao da dižete poreze. Ako pođemo od te pretpostavke onda je jasno da je osnovni interes i građana i vlasnika da efikasnost tih kompanija bude na potrebnom nivoum jer ukoliko njihova efiksanost raste onda je za očekivati da će cijene njihovih usluga biti niže, a sa cijenom njihovih usluga standard građana raste“, istakao je Kostić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *