Hakeri globalnu ekonomiju koštaju 445 milijardi dolara

Dodajte komentar

Cyber kriminal globalnu ekonomiju godišnje stoji oko 445 milijarda dolara, a šteta od krađe intelektualnog vlasništva prelazi 160 milijarda dolara, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni danas.

Po podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) cyber kriminal sve je učestaliji i šteti trgovini, inovacijama i konkurentnosti. Globalni gubitak iznosi između 375 i 575 milijarda dolara, pokazali su rezultati istraživanja koje je sponzorirala kompanija koja izrađuje programe za zaštitu na internetu McAfee.
“Cyber kriminal sprečava inovacije i usporava tempo globalnih inovacija smanjujući povrat ulaganja inovatorima i investitorima. Za razvijene zemlje cyber kriminal ima vrlo ozbiljne implikacije na zaposlenost”, kaže Jim Lewis iz CSIS-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najveće svjetske ekonomije podnose najveće gubitke, pokazalo je istraživanje, a SAD, Kina, Japan i Njemačka godišnje gube oko 200 milijarda. Gubici koji se odnose na lične informacije, poput hakovanih podataka s kreditnih kartica iznose oko 150 milijarda dolara.

Oko 15 posto ili oko 40 miliona stanovnika Sjedinjenih Država bar jednom u životu bilo je na udaru hakera pri čemu su im ukradeni lični podaci. U Turskoj je isti problem pogodio oko 54 miliona stanovnika, u Njemačkoj njih oko 16 milionna te više od 20 miliona u Kini.

Uprava McAfeeja u vlasništvu Intel Corpa tvrdi da sve bolja međunarodna saradnja počinje pokazivati rezultate te da se cyber kriminal postupno smanjuje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *