Eksplozija dugova u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Dugovi građana i preduzeća u Hrvatskoj su eksplodirali, zbog duga je blokirano skoro osam milijardi eura, kaže ministar finansija Boris Lalovac i najavljuje novi predlog zakona o ograničavanju zateznih kamata.

Lalovac je najavio novi predlog zakona o ograničavanju zateznih kamata na potrošačke kredite na najviše 10,35 odsto, a na stambene na 8,35 odsto.

Kamate, naročito zatezne, veliki su problem za građane i preduzetnike i njihovo obračunavanje nije ujednačeno. One se moraju regulisati i ograničiti zakonom, rekao je ministar Lalovac.

Lalovac je kazao i kako je zbog duga blokirano 59,6 milijardi kuna (oko 7,9 mlrd eura). Na pravne osobe i zanatlije odnosi se 32,4 milijarde kuna dok na građane otpada 27,1 milijarda kuna. Na to je obračunato 24,2 milijardi zateznih kamata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz ovih brojki se vidi da povjerioci neće naplatiti ni glavnicu, a kamoli zatezne kamate. Dugovi građana i preduzeća su eksplodirali, radi se o dužničkom ropstvu, naglasio je Lalovac.

Direktor Hrvatskog udruženja banaka Zlatko Bohaček tvrdi da je ovo pogrešan način da Vlada zaštiti građane. Kazao je kako zatezna kamata motiviše dužnika da dug plati i ona se mora ugovarati.

“Nema te matematike i stope rasta koja će građanima omogućiti da vrate enormne zatezne kamate. Ne možemo svi govoriti – ne dirajte mi tržišnu ekonomiju. Ovo je vanredno stanje”, poručio je Lalovac na što mu je Bohaček kazao kako “sve ovo dobro zvuči, ali je neizvodljivo u praksi”.

Bohaček se suprotstavio mišljenju da građani najprije plaćaju glavnicu, a potom kamate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *